Līvānu novadā – pirmā ģimene no Ukrainas 

Līvānieši ukraiņu ģimenei ziedo visu nepieciešamo

Pagājušajā nedēļā Līvānu pašvaldība saņēma pirmo telefona zvanu par Ukrainas kara bēgļu ģimeni, kas ieradusies Līvānos un dzīvo pie radiniekiem.

Līvānu novada domes priekšsēdētāja vietniece Ginta Kraukle raksta Facebook: “Apmeklēju kopā ar kolēģiem ukraiņu māmiņu – brīnišķīgu jaunu sievieti – ar 2 bērniem un vecmāmiņu viņu šā brīža mājvietā, lai uzzinātu viņu vajadzības, aprunātos, ko varam palīdzēt, un lieki nedzenātu garajā ceļā nogurušos cilvēkus pa domes kabinetiem. Šobrīd mums visiem kā sabiedrībai ir svarīgi ukraiņu mammām un vecmāmiņām, kas ierodas ar bērniem, ir nogurušas un kara šausmu nomocītas, sniegt atbalstu un dvēselisku siltumu. Bērni joprojām izjūt bailes no katra trokšņa, jo tas rada paniku un atsauc atmiņā uzlidojumus. Aicinu darba devējus Līvānos, kas var piedāvāt darbu (it īpaši darbu, kas piemērots sievietēm), būt atsaucīgiem, jo pārsvarā atbraucēji ļoti vēlas strādāt un būt noderīgi, nevis dzīvot no pabalstiem. Divu bērnu māmiņa ir konditors, kas darbojusies savā iemīļotajā profesijā, gatavojot un dekorējot brīnišķīgas tortes un kūkas, vadījusi konditorejas skoliņu bērniem. Paldies Līvānu slimnīcas mediķiem, vadībai un uzņemšanai, kā arī šai gadījumā konkrēti ģimenes ārstei Dr. Baumanei, kas momentā bija gatava sniegt palīdzību. Paldies izglītības pārvaldei, skolām, psihologiem, civilās aizsardzības un sociālā dienesta kolēģiem, kas operatīvi risina visus jautājumus, lai nodrošinātu iekļaušanos mūsu sabiedrībā mūsu līdzcilvēkiem ukraiņiem.”

G. Kraukle aicina novadniekus par saviem radiniekiem, kas ierodas no Ukrainas, informēt arī Līvānu novada pašvaldību, zvanot pa tālruni 65307250, savukārt pašvaldības darbinieki viņu atbraukšanu fiksēs attiecīgajās valsts datu bāzēs un sniegs sociālo un medicīnisko palīdzību, ievietos bērnus skolā un sagādās dokumentus tiem, kuriem to nebūs.

Tāpat viņa aicina vecākus un pedagogus pārrunāt ar bērniem par ukraiņu bērnu uzņemšanu mūsu skolu klasēs un bērnudārzu grupiņās, lai bērni izturētos iejūtīgi un ir saudzīgi savā attieksmē pret ukraiņu bērniem, kas piedzīvojuši kara šausmas, bombardēšanas, aviācijas bumbu uzlidojumus. “Lai ar sirsnīgu attieksmi palīdzam viņiem šīs traumas ātrāk aizmirst,” uzsver G. Kraukle.

Līvānu novada pašvaldība jau informējusi sabiedrību par palīdzības iespējām kara bēgļiem, piemēram, var ziedot gultas vai izvelkamos krēslus tiem cilvēkiem, kuru mājās jāizmitina atbraukušie radinieki, taču viņiem lieku gultu nav. Par ukraiņu bēgļu vajadzībām var uzzināt Līvānu novada domes mājaslapā, Facebook profilā, kā arī atnākot uz pašvaldību.

Šobrīd pašvaldību dienestu sadarbību atvieglo un koordinē “Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likums”, kas pieņemts, lai nodrošinātu cilvēkiem palīdzību sociālajā, medicīnas, izglītības u.c. jautājumu kārtošanā, piebilda G. Kraukle.

 

Tā izskatās Kijivas pievārtē, kuru ukraiņu ģimenei nācās pamest ar maziem bērniem, jo no tās praktiski nekas nav palicis pāri

G. Kraukles foto