Surmoņina māja un Kovšu ezera parks atzīti par labākajiem Latvijā

Pagājušajā gadā konkursā apbalvots “Olimpiskais centrs Rēzekne”

   

Konkursa “Latvijas Būvniecības gada balva 2021” svinīgajā noslēguma pasākumā, kas notika 11. martā, Rīgā, Āgenskalna tirgus teritorijā, tika godināti divi Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības projekti. Pirmo reizi Rēzekne nopelnīja divas pirmās vietas tik prestižā konkursā!

Nominācijā “Teritorijas labiekārtošana” 1. vietu ieguva Kovšu ezera parka būvniecības projekts. Nominācijā “Pārbūve” 1. vietu izpelnījās vēl viens Rēzeknes projekts – vēsturiskās Surmoņina mājas pārbūve par dienesta viesnīcu pilsētas vispārizglītojošo skolu skolēniem.

2021. gada 26. aprīlī ekspluatācijā nodota ēka Atbrīvošanas alejā 92 (valsts nozīmes arhitektūras piemineklis). Tika veikta fasāžu attīrīšana, bojāto vietu atjaunošana, plaisu aizpildīšana, ēkas stūrus vainagojošo zelmiņu, zelmiņa jumta stūra tornīša, stūra ieejas mezgla atjaunošana, balkonu atjaunošana un jumta dekoru atjaunošana. Rekonstrukcijas rezultātā ir palielināta kopējā ēkas platība no 900 m2 uz 1342,6 m2, kas ļāva ierīkot 30 dzīvojamās istabas ar 87 gultasvietām. Vienā no otrā stāva telpām atjaunots sienas gleznojums, kas attēlo Lāčplēša un Melnā bruņinieka cīņu. Kopējās būvdarbu izmaksas bija 3 447 941,86 eiro, no kurām 1 518 116,93 eiro ir ERAF līdzekļi. Rekonstrukcija īstenota projektā “Nacionālas nozīmes izglītības centra attīstība Rēzeknes pilsētā, izveidojot un modernizējot vispārējās vidējās izglītības mācību vidi kvalitatīvai un mūsdienīgai izglītības ieguvei”.

Savukārt 2021. gada 23. jūlijā tika pabeigti būvdarbi Kovšu ezera apkārtnē projektā “Atbalsts komercdarbības attīstībai, izveidojot Kovšu ezera parka darbībai nepieciešamo publisko infrastruktūru”. Projektā paveiktais: izbūvēta publiskā infrastruktūra ar nepieciešamajām inženiertīkliem un komunikācijām; nodrošināta droša vides pieejamība, veicinot veselīgu un fiziski aktīvu dzīvesveidu un atpūtu; uzbūvētas trīs jaunbūves – kafejnīcas ēka, laivu māja un kempinga administratīvā ēka u.c.

Konkurss “Latvijas Būvniecības gada balva” tiek rīkots kopš 2014. gada, un tā misija ir popularizēt drošas, inovatīvas, augstvērtīgas un estētiski kvalitatīvas ēkas un būves, kas tapušas Latvijas Republikas teritorijā vai ārpus tās, ja par projekta realizāciju atbildīgi ir Latvijas pilsoņi – būvnieki, projektētāji, konstrukciju ražotāji u.c. Šogad konkursam bija iesniegts 121 pieteikums 10 nominācijās. Atzīmēsim, ka šajā konkursā Rēzeknē īstenotie būvniecības projekti balvas saņēmuši arī agrāk. Piemēram, pagājušajā gadā 3. vietu nominācijā “Jauna sabiedriskā ēka” saņēma Olimpiskais centrs “Rēzekne”.

   

Jāpiemin, ka kategorijā «Pārbūve» 2. vieta piešķirta Daugavpils pilsētas domes dzimtsarakstu ēkas Raiņa ielā 27 projektam,
savukārt kategorijā «Inženierbūve – jaunbūve» atzinību saņēma pontonu tilts pāri Mazajam Ludzas ezeram