Ludzā ražo bezglutēna produktus 

Latvijā ir pieejami speciāli ražoti bezglutēna produkti, ko lielākoties ražo ārvalstu rūpnīcas, kurās tehnoloģija nodrošina šīs diētiskās pārtikas pilnīgu drošumu celiakijas pacientiem. Taču arī Latvijā uzņēmumi pamazām uzsāk šīs produkcijas ražošanu. Tā jaunu līniju bezglutēna produktu ražošanai atvērusi SIA "Ludzas maiznīca", kas saražoto plāno tirgot Latgalē un Rīgā.

Uzņēmuma valdes loceklis Jevgeņijs Lukašenoks “Latvijas Radio 1” sižetā atklāj – ne tikai domas par uzņēmuma nākotni, bet arī pandēmijas gadi un energoresursu cenu kāpums ir licis meklēt jaunas darbības nišas. Viena no tām – bezglutēna produkcijas līnijas izveidošana.

"Tikai vienu dienu nedēļā darbinieki strādā pie bezglutēna produkcijas ražošanas, jo viņiem ir jāievēro stingras prasības," stāsta J. Lukašenoks.

Viņš uzsvēra, ka gandrīz visas izejvielas ir Latgalē audzētas, tāpēc, lai arī bezglutēna produkcijas ražošana tirgū aizņem pavisam nelielu nišu, tomēr tā ir papildu iespēja graudkopjiem, pākšaugu audzētājiem realizēt savu produkciju.

"Pie mums Latgalē viss ir, izņemot rīsus, tāpēc visas izejvielas ir no mūsu zemnieku saimniecībām. Mēs gribam ražot veselīgus, cilvēka organismam nekaitīgus produktus, jo šodien tieši Latgalē šis tirgus var būt ļoti nozīmīgs," teica uzņēmuma valdes loceklis.

Uzņēmums "Ludzas maiznīca" saražotos bezglutēna produktus, kā arī Latgalē ražotos bioloģiskos produktus plāno realizēt ne tikai Latgalē, bet arī divos veikalos Rīgā, izveidojot tur bioloģisko produktu pārdošanas platformu.

"Mūsu mērķis – saņemt pa tiešo no piegādātāja kvalitatīvu, veselīgu produktu. Kāds dravnieks no mūsu pašu novada, no Rundēniem, meklē noieta tirgu savam medum. Mēs viņam piedāvājām, ka varam paņemt visu viņa medu – ap 40 tonnām, jo tas ir sertificēts, to ir pārbaudījis PVD, un kvalitāte garantēta. Tas ir tieši bioloģiskais medus," klāstīja J. Lukašenoks.

Latvijas Maiznieku biedrības vadītājs Kārlis Zemešs uzsvēra, ka bezglutēna produkcijas ražošana, ko uzsākusi "Ludzas maiznīca", varētu būt viena no izdzīvošanas un varbūt arī attīstības iespējām. “Es domāju, ka šobrīd ražotāji meklē kādu iespēju izdzīvot un nodrošināt darbu savam uzņēmumam, parūpēties par saviem darbiniekiem.”

SIA "Ludzas maiznīca" galvenais darbības veids ir konditorejas un kulinārijas izstrādājumu ražošana un pārdošana. Jaunās bezglutēna produkcijas ražošanas līnijas ierīkošana uzņēmumam izmaksājusi 30 tūkstošus eiro.

 Uzņēmums ir izpētījis tirgu, tāpēc droši raugās nākotnē. Dzintras Batņas foto