Madonietim Raimo Vīgantam – vēsturisks panākums olimpiskajās spēlēs

"Tas ir sapņa piepildījums. Pasaka!”

8. februārī Olimpiskajās spēlēs Pekinā Latvijas sporta līdzjutējus pārsteidza un vēsturisku panākumu sarūpēja madonietis Raimo Vīgants, izcīnot sprintā 20. vietu un sasniedzot mūsu valsts augstāko panākumu Olimpiskajās spēlēs slēpošanā.

22 gadus vecais madonietis sprintā kvalifikācijā uzrādīja 28. laiku, pirmajam no latviešiem nozīmīgākajās sacensībās pārvarot kvalifikāciju un tiekot ceturtdaļfinālā. Savās pirmajās Olimpiskajās spēlēs Vīgants ceturtdaļfināla braucienā tika ierindots 4. vietā, kas deva iespēju kopējā ieskaitē ieņemt 20. vietu, par ko neviens nevarēja pat iedomāties. Iekļūšana piecdesmitniekā jau būtu apsveicams rezultāts, četrdesmitnieks – lielisks panākums, bet trīsdesmitnieka sasniegšana – tas ir kaut kas pavisam negaidīts un fantastisks. "Tas ir sapņa piepildījums. Pasaka!”. Tādi ir pirmie vārdi no pārsteiguma sarūpētāja, kurš apgalvo, ka motivācija pēc grūtā skiatlona esot bijusi liela, un ar aizkustinājumu pasakās ģimenei, draudzenei, Jānim Puidam, Aināram Mirovicam un daudziem citiem, kuri palīdzējuši, jo bez viņiem to droši vien nebūtu paveicis. "Bija jauki braukt kopā ar džekiem, bet darāmā netrūkst – darbs vēl nav padarīts, varu cīnīties arī par augstākām vietām," pauž 22 gadus vecais olimpisko spēļu debitants.

Arī debijas startu 30 km skiatlonā, kur Raimo tika noķerts par apli un ierindots 51. vietā, var nosaukt par labu, jo reti kurš no mūsējiem ir bijis tik augstā vietā, norāda Ivars Bācis. Olimpiskajās spēlēs debitēja arī Kitija Auziņa. Pēc reitinga viņa bija astotā desmita vidū, kurā arī ierindojās finišā – 76. vieta. Līdz ar to madoniete nostartēja savu spēju robežās, un viņas startu var vērtēt pozitīvi. Vislabāk no latvietēm nostartēja Patrīcija Eiduka, kura ieguva 32. vietu, līdz ceturtdaļfinālam jeb trīsdesmitniekam pietrūkstot nieka 0,19 sekundēm. Eiduka sasniedza Latvijas vēsturē labāko olimpisko rezultātu distanču slēpošanā sieviešu konkurencē.