Dabai draudzīga plēve augsnes pārklāšanai

Gads pagriezies uz pavasara pusi, un lauksaimniekiem šogad ir pieejams unikāls Latvijas produkts – augsnes pārklāšanai kompostējama un bioloģiski noārdāma plēve BioAgri, kas pilnībā sadalās un neatstāj mikroplastmasas piesārņojumu augsnē.

Pārklājot augsni ar plēvi tā iesilst efektīvāk. Rezultātā sēklas dīgst ātrāk un augu attīstību neaizkavē zemas temperatūras, samazinās nezāļu izplatība, samazinās pesticīdu lietošanas nepieciešamība, plēve saglabā mitrumu augsnē, samazina ūdens patēriņu, novērš augļu un dārzeņu, puķu tiešu saskari ar augsni.

“Šobrīd tādas jaunattīstības valstis kā, piemēram, Spānija saskaras ar būtiskām problēmām, ko veido augsnes piesārņojums, tieši no plastmasas plēvju pārpalikumiem augsnē. Arī Eiropas Savienības kopējie aprēķinātie lauksaimniecības plēves gada pārdošanas apjomi parāda, ka 2019. gadā tika savākti aptuveni 63 % no ES radītajiem lauksaimniecības plastmasas atkritumiem, bet atlikušo 37 % jeb 197 547 tonnu lauksaimniecības plēvju liktenis nav zināms. Daļa no nezināmā piesārņojuma paliek lauksaimniecības zemē, radot auglīgās augsnes piesārņojumu. Augsnē radītais piesārņojums degradē auglīgo zemes slāni un zemes platības kļūst lauksaimniecībā neizmantojamas. Savukārt piesārņotās augsnes aizvākšana no laukiem veicina augsnes organiskā oglekļa – galvenā augsnes veselības komponenta – zudumu. Manuprāt, ir svarīgi novērst šo piesārņojuma problēmu jau saknē, mācoties no citu valstu kļūdām,” uzsver uzņēmuma SIA “CleanLiving Trade” vadītāja Zanda Briķe.

BioAgri plēve ir ideāli piemērota izmantošanai gan lauksaimniecības ražošanā, gan ainavu veidošanā dārzos un publiskajos apstādījumos. Plēves ražošanai izmantoti izejmateriāli, ko iegūst, izmantojot cieti, celulozi, augu eļļas un to kombinācijas, tai ir piešķirti arī starptautiski atzīti kompostējamības sertifikāti. BioAgri plēvi var ieklāt un sacaurumot ar to pašu iekārtu, ko izmanto tradicionālajai plastmasas plēvei, bet nebūs augsnes piesārņojuma, un neuzkrāsies plastmasas gabali. Plašāk par jauno BioAgri plēvi var izlasīt uzņēmuma vietnē cleanliving.lv vai Latvijas zemnieku federācijas mājaslapā lzf.lv.