Grozījumi slaucamo govju, kazu un trušu pārbaudes noteikumos

Snieguma pārbaudes novietnēs nodrošina kvalitatīvus un kvantitatīvus datus par lauksaimniecības dzīvniekiem, to produktivitāti, ārējo izskatu, kā arī citus ģenētiskās kvalitātes noteikšanai nepieciešamos datus. Tas ļauj atlasīt labākos vaislas dzīvniekus šķirnes uzlabošanai.

Šonedēļ apstiprināti grozījumi slaucamo govju un slaucamo kazu pārraudzības un snieguma pārbaudes kārtībā.

Grozījumi konkretizē slaucamo govju un slaucamo kazu snieguma pārbaudes procesu un nosaka, ka ganāmpulka īpašniekam pārbaudes laikā jānodrošina datu ieguve par visām audzēšanas programmas mērķim atbilstošām vienā ganāmpulkā turētām govīm vai kazām, tostarp ekspertiem noteikts termiņš datu iesniegšanai.

Noteikumos konkretizēti visi snieguma pārbaudes dati, kas jāietver datu bāzē par slaucamajām govīm un slaucamajām kazām, nosakot, ka šos datus Lauksaimniecības datu centrs izmanto dzīvnieku ģenētiskās kvalitātes noteikšanai. Vienlaikus šie dati ļauj šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju biedrībai izvirzīt konkrētus mērķus un uzdevumus audzēšanas programmas turpmākajiem periodiem.

Lai datu centram būtu iespēja vienmērīgi un laikus apkopot vērtēšanas ekspertu iesniegtos snieguma pārbaudes datus par slaucamajām govīm, turpmāk vērtēšanas ekspertiem dati jāiesniedz 20 dienu laikā pēc govs novērtēšanas. Grozījumi noteic arī konkrētus pārbaudes termiņus piena daudzuma mērīšanas līdzekļiem – svariem, piena mērtraukiem un slaukšanas iekārtu piena mērītājiem.

Šonedēļ apstiprināti arī grozījumi trušu pārraudzības un snieguma pārbaudes kārtībā.

Snieguma pārbaudes dati turpmāk jāiesniedz par visiem audzēšanas programmai atbilstošajiem ganāmpulka trušiem. Grozījumi noteikumos noteic, ka trušu ganāmpulka īpašniekam, kurš īsteno audzēšanas programmu truškopībā, snieguma pārbaudes laikā jānodrošina datu ieguve par visiem audzēšanas programmas mērķim atbilstošiem trušiem. Ja ganāmpulka īpašnieks ir izvēlējies veikt trušu snieguma pārbaudi, tad ir svarīgi iegūt snieguma pārbaudes datus par visiem trušiem, kuri atbilst audzēšanas programmā noteiktajiem nosacījumiem un iegūtajiem datiem jābūt precīziem visā ganāmpulkā kopumā. Īpaši svarīgi ir iegūt datus par visiem tīršķirnes trušiem, un nav atļauts snieguma pārbaudes datus izlases kārtā iegūt tikai par daļu no snieguma pārbaudes ganāmpulkā esošiem dzīvniekiem.

Noteikumos tagad ir konkretizēts, kuri dati jānorāda snieguma pārbaudē. Tā ka snieguma pārbaude ļauj ganāmpulkos atlasīt labākos vaislas dzīvniekus šķirnes uzlabošanai un, pamatojoties uz tiem, truškopības biedrība var izvirzīt konkrētus mērķus un uzdevumus audzēšanas programmas turpmākajiem periodiem.

Lai pārliecinātos par snieguma pārbaudes datu atbilstību un ticamību, truškopības biedrībai ir jānodrošina virspārraudzība ganāmpulkos, kuros datus uzskaita. Tādēļ grozījumi precizē, ka biedrībai virspārraudzība jāveic atbilstoši biedrības paškontroles procedūrā noteiktajiem kritērijiem un virspārraudzības rezultāti jānorāda pārbaudes aktā un jāinformē Lauksaimniecības datu centrs un Pārtikas un veterinārais dienests par konstatētajām neatbilstībām.

Ar noteikumu grozījumiem var iepazīties Zemkopības ministrijas mājaslapā zm.gov.lv.