Projekts - Veneranda Stramkale: “Esmu ļoti laimīga un gandarīta par izvēlēto dzīves ceļu”

Blakus Viļāniem, netālu no šosejas, pie Maltas upes, mežu ielokā atrodas Latgales lauksaimniecības zinātnes centrs un tā lauki. Te kopā ar saviem kolēģiem un domubiedriem pētījumus veic Veneranda Stramkale – lauksaimniecības doktore, Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārraudzībā esošā zinātniskā institūta “Agroresursu un ekonomikas institūts” vadošā pētniece Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas Viļānu nodaļā. Viņas pētnieciskais darbs aptver visdažādākos laukaugus, bet sirds darbs noteikti ir eļļas un šķiedras linu un vietējo Latvijas kaņepju ģenētisko resursu izpēte un saglabāšana.

 

Veneranda Stramkale un viņas dēls Aldis Stramkalis ir Lauku dienu, kas jau kopš 2000. gada ik gadu jūlija sākumā norisinās Viļānos, idejas autori. Viņa ir Viļānu Goda pilsone, apbalvota ar IV šķiras Atzinības krustu 2010. gadā, bet 2018. gadā Zemkopības ministrijas rīkotā lauksaimnieku konkursa “Sējējs” laureātu godināšanas ceremonijā saņēma balvu nominācijā “Par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā”.
Titulus, amatus un apbalvojumus varētu uzskaitīt vēl un vēl, bet pašos pamatos Veneranda ir sirdssilts cilvēks, kurš ir atradis savu aicinājumu, savu mīlestības darbu un ļoti labprāt dalās savā pieredzē un zināšanās ar ikvienu, kurš vēlas un ir gatavs uzklausīt...