Par izpilddirektora un deputāta amatiem

Jautā Ineta:

“Kā Aigars Zīmelis vienlaikus varēja ieņemt izpilddirektora amatu un būt pašvaldības deputāts?”

 

Atbild Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns:

“Preiļu novada pašvaldība informē, ka 21. jūlijā bija izsludināts Preiļu novada pašvaldības atklātais konkurss uz Preiļu novada pašvaldības izpilddirektora amatu, kas noslēdzās 4. augustā un uz kuru bija pieteikušies trīs kandidāti. Ar Preiļu novada pašvaldības 23. jūlija rīkojumu bija izveidota konkursa vērtēšanas komisija piecu locekļu sastāvā, kas izvērtēja un izskatīja kandidātu atbilstību konkursa prasībām un 9. augustā pieņēma lēmumu par Aigara Zīmeļa kandidāta virzīšanu uz Preiļu novada pašvaldības izpilddirektora amatu.

Pēc tam 10. augusta Preiļu novada domes ārkārtas sēdē bija pieņemts lēmums

iecelt Preiļu novada pašvaldības izpilddirektora amatā Aigaru Zīmeli. Pamatojoties uz normatīvajiem aktiem, personai, kas pēc stāšanās valsts amatpersonas amatā vienlaikus ieņem amatu, kura savienošana ar valsts amatpersonas amatu ir aizliegta, ir pienākums septiņu dienu laikā rakstveidā iesniegt institūcijai, kurā tā ieņem amatu, kas ar valsts amatpersonas amatu ir aizliegta, iesniegumu ar lūgumu to atbrīvot no attiecīgā amata. Ņemot vērā iepriekšminēto, Aigars Zīmelis trešajā dienā pēc viņa iecelšanas Preiļu novada pašvaldības izpilddirektora amatā, tas ir, 13. augustā, ir iesniedzis iesniegumu Preiļu novada pašvaldībā par deputāta pilnvaru izbeigšanos sakarā ar viņa iecelšanu pašvaldības izpilddirektora amatā.

Vēlāk, 19. augustā Preiļu novada pašvaldības Vēlēšanu komisija pieņēma lēmumu

izbeigt deputāta pilnvaras Aigaram Zīmelim pirms termiņa un piešķirt Preiļu novada domes deputāta pilnvaras Jurim Vucānam no saraksta “Apvienība Iedzīvotāji, Politiskā partija “Latvijas Reģionu Apvienība”, Jaunā Konservatīvā partija”.

Saskaņā ar likumdošanu lēmums par deputāta pilnvaru izbeigšanos pirms termiņa, pamatojoties uz viņa iesniegumu, ir jāpieņem nākamajā domes sēdē, tiklīdz domes priekšsēdētājs ir saņēmis deputāta personisku rakstveida iesniegumu par savu pilnvaru nolikšanu. 26. augustā notika kārtējā Preiļu novada domes sēde, kurā Aigars Zīmelis balsojumā nepiedalījās nevienā no jautājumiem. Ar Preiļu novada domes 26. augusta lēmumu “Par deputāta pilnvaru izbeigšanu pirms termiņa” ir izbeigtas Preiļu novada domes Aigara Zīmeļa deputāta pilnvaras, un 30. augustā viņa vietā deputāta pilnvaras uzsāka pildīt Juris Vucāns. Saskaņā ar Pašvaldības domes deputāta statusa likumu deputāta pilnvaras izbeidzas pirms termiņa ar brīdi, kad dome ir pieņēmusi lēmumu par deputāta pilnvaru izbeigšanos sakarā ar deputāta personisku rakstveida iesniegumu par savu pilnvaru nolikšanu.”