Līvānu “Ceiruleits” Starptautiskajā pasaules tautu deju festivālā Gruzijā

Nesen Līvānu folkloras kopa “Ceiruleits” atgriezās no VIII Pasaules tautu folkloras deju festivāla, kurš notika Gruzijas pilsētā Batumi jūlija sākumā. Festivālu organizēja Gruzijas un Turcijas Starptautiskās tautas deju organizācijas, atbalstīja Adžārijas Kultūras ministrija un Batumi Tūrisma departaments.

Festivālā piedalījās 10 ārvalstu un 15 vietējās deju grupas. Latviju festivālā pārstāvēja Līvānu folkloras kopa “Ceiruleits” (19 cilvēku sastāvā). Folkloras kopa “Ceiruleits” darbojas jau 32 gadus. Savā darbības laikā savākuši un pārmantojuši bagātu lokālo kultūras mantojumu.

Festivāls bija kā pasaules tautu kultūras mantojuma komunikācija. Tas veicināja dažādu kultūru satikšanos, parādot, ka kultūra ir tā saikne, kas var veicināt mieru pasaulē. Festivāla ietvaros notika gājiens, festivāla atklāšanas un noslēguma ceremonijas. Pie Alfabēta torņa notika brīvdabas izrādes, Batumi Mākslas centra hallē notika koncerti – konkursi, valstu prezentācijas, radošās darbnīcas. Viesnīcas pagalmā bija nacionālo deju meistarklases un danču vakari. “Ceiruleits” pieteica sevi arī konkursam, kur demonstrēja savu sniegumu tradicionālajā dziedāšanā, muzicēšanā un dejošanā. Starptautiskā žūrija, pasniedzot apbalvojumus, “Ceiruleitim” veltīja atzinīgus vārdus, ka “Ceiruleits” ir “festivāla odziņa”. Tika piešķirta nominācija par labāko tradīciju saglabāšanu.

Vietējiem iedzīvotājiem un festivāla viesiem bija iespēja iepazīt latviešu tradicionālās kultūras mantojumu caur dziesmu, deju un tradicionālo muzicēšanu. Folkloras kopa "Ceiruleits" bija sagatavojusi daudzveidīgas programmas, lai pilnīgāk atklātu un iepazīstinātu publiku ar latviešu tradicionālās kultūras mantojumu. Programmā tika iekļautas pāru dejas, kadriļas, dvieļu dejas, skalu dejas, rotaļdejas un rotaļas. Festivāla rīkotāji bija paredzējuši dažādas aktivitātes, lai dalībnieki no dažādām pasaules malām spētu cits ar citu sadraudzēties.

Viena diena bija paredzēta arī tūrismam. Iepazinām kūrortpilsētu Batumi, noskatījāmies delfīnu šovu, apmeklējām Martvili un Okatse kanjonus, iepazinām šīs skaistās zemes dabu, savdabīgo kultūru un iedzīvotāju viesmīlību. Tas bija daudzveidīgs, piesātināts, jautrs un piedzīvojumiem bagāts ceļojums. Paldies par atbalstu jāsaka Valsts kultūrkapitāla fondam un vietējiem uzņēmējiem.

Folkloras kopas "Ceiruleits" vadītāja – Anna Kārkle