Latgalē uzliesmojis Āfrikas cūku mēris

Rēzeknes novadā Āfrikas cūku mēris konstatēts 34 mežacūkām

Pagājušajā nedēļā Āfrikas cūku mēris uzliesmojis Latgalē – tas atklāts Rēzeknes, Ludzas, Balvu, Augšdaugavas, Preiļu un Krāslavas novadā. Lai šo epidēmiju kontrolētu, saimniekiem jāievēro drošības prasības mājas cūku novietnēs: jātīra apavi, jādezinficē aprīkojums, jāsargā mājas cūkas no mežacūkām, jāpārliecinās, ka barība un cūkas iegādātas no uzticamiem piegādātājiem. Nekavējoties jāziņo vietējam veterinārārstam un Pārtikas un veterinārajam dienestam par aizdomīgiem gadījumiem, ja mājas cūkām ir kāda no šīm pazīmēm: drudzis, apetītes/ svara zudums, enerģijas trūkums, vemšana, caureja, ādas apsārtums, asiņošana, nāve. Pārtikas un veterinārā dienesta veiktās pārbaudes liecina, ka pavisam Latvijā saslimšana konstatēta 73 mežacūkām.

Rēzeknes novadā Āfrikas cūku mēris konstatēts 34 mežacūkām, tostarp 18 mežacūkām Čornajas pagastā, septiņām mežacūkām Silmalas pagastā, piecām mežacūkām Maltas pagastā, un pa vienai mežacūkai Ilzeskalna, Ozolaines, Sakstagala un Stružānu pagastā. Ludzas novadā vīruss atklāts sešām mežacūkām, tostarp divām mežacūkām Rundēnu pagastā, un pa vienai mežacūkai Mežvidu, Ņukšu, Salnavas un Zaļesjes pagastā. Balvu novadā Āfrikas cūku mēris konstatēts piecām mežacūkām, tostarp divām mežacūkām Baltinavas un Bērzpils pagastā, un vienai mežacūkai Vīksnas pagastā. Augšdaugavas novadā saslimšana noteikta četrām mežacūkām, tostarp divām mežacūkām Biķernieku pagastā, un pa vienai mežacūkai Ambeļu un Laucesas pagastā. Preiļu novadā Āfrikas cūku mēris konstatēts trim mežacūkām, tostarp divām mežacūkām Silajāņu pagastā un vienai mežacūkai Riebiņu pagastā, Krāslavas novadā – trim mežacūkām, tostarp pa vienai mežacūkai Asūnes, Bērziņu un Robežnieku pagastā.

Tāpat Āfrikas cūku mēris konstatēts Gulbenes novadā četrām mežacūkām, tostarp divām mežacūkām Līgo pagastā, pa vienai mežacūkai Jaungulbenes un Litenes pagastā. Ventspils novadā – trim mežacūkām, tostarp divām mežacūkām Ugāles pagastā un vienai mežacūkai Tārgales pagastā, kā arī trim mežacūkām Kuldīgas novada Ēdoles pagastā un trim mežacūkām Cēsu novada Stalbes pagastā, divām mežacūkām Madonas novadā – pa vienai mežacūkai Barkavas un Vestienas pagastā, vienai mežacūkai Smiltenes novada Launkalnes pagastā, vienai mežacūkai Talsu novada Vandzenes pagastā un vienai mežacūkai Tukuma novada Džūkstes pagastā.

Tādējādi mežacūku populācijā Āfrikas cūku mēris šogad Latvijā kopumā konstatēts 561 mežacūkai 26 novadu 134 pagastos. Līdz šim brīdim Āfrikas cūku mēris šogad atklāts vairāk nekā visā 2021. gadā kopumā (448 mežacūkām), un arī vairāk nekā visā 2020. gadā (377) un 2019. gadā (430).

Pārtikas un veterinārais dienests skaidro, ka konstatēto saslimšanu skaita pieaugums saistīts ar mežacūku populācijas pieaugumu, bet Āfrikas cūku mēris ir ļoti bīstama saslimšana, un ja slimība konstatēta mājas cūku novietnē, tajā jānokauj viss ganāmpulks. Postošā slimība skar mājas cūkas un mežacūkas, par laimi vīruss ir nekaitīgs cilvēkiem.