Labības laukos daudzviet veldre

Pēc ilgajām lietavām un spēcīgā vēja, kas šovasar piemeklējis visu Latviju, daudzviet veldrē sagāzti labības lauki. Vai šie graudi būs izmantojami pārtikā, atkarīgs no mitruma un siltuma – ja tie sāks dīgt pie zemes, lietojami būs vairs tikai lopbarībai, norādīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības speciālisti.

Daļa saimnieku šogad samazināja papildmēslojuma normas, tādēļ veldre ir nākusi kā zināms pārsteigums. Tiesa gan, šajā laikā, kad notiek graudu nobriešana, augi vēl ir gana zaļi, stublāji mīksti un lokani, tādēļ lietavām un vējiem ir vieglāk tos pieliekt. “Pašlaik veldrē sagūluši aptuveni 30 % Skagen šķirnes ziemas kviešu un nedaudz arī ziemas miežu. Citus sējumus lietavas īsti nav ietekmējušas. Iespējams, palīdzēja tas, ka lauki šogad mazāk tika mēsloti,” atzina LLKC Rēzeknes biroja augkopības konsultante Anita Dzene.

“Mūs nepārsteidza tas, ka populārā  ziemas kviešu šķirne Skagen, kas nereti krīt veldrē, atkal ir cietusi visvairāk. Cietušas arī citas šķirnes – labi saaugušie vasaras miežu un vasaras kviešu zelmeņi. Jāmin, ka veldres laukos ražas zudumi tiek lēsti vismaz 15 % apmērā, pie nosacījuma, ka iestājas sauss un saulains laiks. Mitrumam turpinoties, zem veldres augi sāk bojāties un graudu nogatavošanās būs apgrūtināta. Tādēļ cerēt uz labu kvalitāti šādos veldres laukos vairs nevar – visvairāk cieš graudu tilpummasa un krišanas skaitlis,” situāciju labības laukos vērtēja LLKC Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis. Pašlaik augsne jau daudzviet ir pārmirkusi, un zemākajās vietās labība, zirņi un kartupeļu lauki rāda, ka daļa ražas jau ir zaudēta šī lielā mitruma dēļ.