Ar apbalvojumu novērtēja Mečislava Caunes devumu

Laureāts jūlijā svin 90 gadu jubileju

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja fotogrāfs, kinoamatieris Mečislavs Caune saņēma Daugavpils pašvaldības apbalvojumu “Mūža ieguldījums”. Turklāt 2. jūlijā laureāts svinēja 90. dzimšanas dienu, rakstīts interneta vietnē www.daugavpils.lv.

Mečislavs Caune ir dzimis toreiz Daugavpils apriņķa Ūdrīšu pagasta Stašānos. Viņš deviņu gadu vecumā pašmācības ceļā apguva akordeona spēli, un 17 gadu vecumā sāka strādāt par muzikantu Daugavpils Valsts krievu drāmas teātra leļļu brigādē. Tad bija dienests padomju armijā, atgriešanās mājās un jaunas akordeonista darba gaitas Krāslavas kultūras namā. Tomēr Daugavpils vilināt vilināja, un 1955. gadā M. Caune pārcēlās uz Daugavpili, strādāja Daugavpils Kultūras namā nr.1 (tagad Vienības nams), Pionieru namā, vadīja arī kinoamatieru pulciņu. Viņa paša veidotās filmas par pazīstamiem daugavpiliešiem, Daugavpili, dabu u.c. ir godalgotas ar Latvijas PSR un Baltijas republiku festivālu godalgām, tāpat viņš ar pulciņa audzēkņiem piedalījās Vissavienības skatēs. Mečislavs Caune ir autors vairāk nekā 50 filmām. Savukārt viņa audzēknis režisors, kinooperators un producents Romualds Pipars ir veidojis vairāk nekā 100 filmas.

Tomēr viņš atgriezās Kultūras namā nr. 1, kur spēlēja akordeona mūzikas pavadījumu deju kolektīvam “Orions”, vēlāk viņš bija koncertmeistars Daugavpils kultūras pilī. 1989. gadā M. Caune izveidoja senioru deju kopu “Atbalss”, kas 1990. gadā piedalījās atjaunotajos Latgales Dziesmu un deju svētkos.

M. Caune nodarbojās arī ar mākslas fotogrāfiju, viņš ir autors daudziem izstāžu bukletiem, kurus pieteica Daugavpils reģiona mākslinieku savienība, tāpat arī veidojis kultūras darbinieku portretus, iemūžinājis Daugavpils svētkus. Viņa fotogrāfijas atrodas muzeja fondos.

Apbalvošanas ceremonijā, kas notika 5. jūlijā muzejā un kur piedalījās muzeja ļaudis, draugi un pašvaldības amatpersonas, jubilārs solīja, ka taps jauna fotoizstāde par Daugavpils debesīm dažādos gadalaikos un dažādā diennakts laikā.