Atklāta pirmā “Bišu vēstniecība”

Pagājušajā nedēļā Pasaules bišu dienā (atzīmē 20. maijā) biškopja Valda Janova pilsētdravā Hotel Janne pagalmā, Āgenskalnā, Rīgā, tika atklāta pirmā “Bišu vēstniecība” un sadarbības programma “Bišu draugs”, jo medus bites ietekmē trešdaļu no mūsu pārtikas esamības.

“Pasaules bišu dienas mērķis ir pievērst uzmanību bišu svarīgajai lomai bioloģiskajā daudzveidībā un pārtikā, kā arī to sarūkošajam skaitam pasaulē. Tādēļ mums – Latvijas Biškopības biedrībai (LBB) šķita likumsakarīgi jauno programmu “Bišu draugs” atklāt tieši šajā dienā,” teica Latvijas Biškopības biedrības izpilddirektore Rita Bartuševica.

Lai iesaistītu plašāku sabiedrību un veicinātu bišu populāciju, programmas “Bišu draugs” (tīmekļvietne bisudraugs.eu) ietvaros tiks atvērtas vairākas “Bišu vēstniecības” visā Latvijā, kas būs ne tikai medus bišu un citu apputeksnētāju apskates vietas klātienē un arī attālināti, bet tās izglītos sabiedrību par bišu un pārējo apputeksnētāju nozīmi dabā, lai veicinātu to saglabāšanu.

“Programma palīdzēs sadarboties apputeksnētāju populācijas veicināšanā iesaistītajām pusēm – sabiedrībai, valsts un pašvaldības institūcijām, nevalstiskajām organizācijām, uzņēmējiem un pārējiem interesentiem. Piemēram, radot izglītojošas programmas un meistarklases apputeksnētāju populācijas veicināšanā skolās. Pateicoties pirmo sadarbības partneru atsaucībai esam spējuši samērā īsā laikā izveidot pirmo “Bišu vēstniecību” tādējādi sākot īstenot “Bišu draugs” mērķus ”, stāstīja Latvijas Biškopības biedrības padomes pārstāvis un programmas “Bišu draugs” vadītājs Jānis Kronbergs.

“Pateicoties “Bišu draugs” programmai saredzam lieliskas iespējas bērnu un jauniešu intereses par vidi rosināšanai, iesaistīšanai vides daudzpusīgā izpētē, problēmu apzināšanā un risināšanā, atzina Valsts izglītības satura centra Interešu izglītības un audzināšanas darba nodaļas vecākā referente Inese Liepiņa.