Ludzā piemin 1949. gada deportāciju upurus

25. marts Latvijā ir sēru diena, kad pieminam komunistiskā genocīda upurus. Arī no Ludzas pilsētas un apriņķa 1949. gada martā tika izsūtīti vairāki simti iedzīvotāju, kopumā 629 cilvēki. Tāpat kā daudzviet Latvijā, arī Ludzā norisinājās piemiņas pasākums.

Piemiņas brīdis aizvadīts Ludzas dzelzceļa stacijā. Klātesošos uzrunāja Ludzas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Edgars Mekšs un Ludzas Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas Romas katoļu baznīcas vikārs Juris Skutels. Pasākumā piedalījās vietējie iedzīvotāji, jaunsargi, Ludzas pilsētas vidusskolas audzēkņi, muzeja darbinieki un pūtēju orķestra “Ludza” dalībnieki.

1949. gada marta deportācijās, kuras tika slepeni sauktas par operāciju “Krasta banga”, tika izsūtīti vairāk nekā 90 000 Baltijas valstu iedzīvotāju, gandrīz puse no viņiem – 42 125 bija no Latvijas. Šī bija plašākā deportācijas akcija, kad Latvijas iedzīvotāji izsūtīti uz Sibīriju un citiem attāliem Padomju Savienības reģioniem, taču ne tuvu ne vienīgā, kuru staļiniskais režīms vērsa pret tiem, kurus uzskatīja par sev potenciāli bīstamiem.

Piemiņas brīdī – jaunsargi, skolēni. Janas Dukaļskas foto.