Mežacūkām Latgalē atkal konstatēts Āfrikas cūku mēris

Saslimšana konstatēta Rēzeknes, Balvu, Krāslavas, Preiļu un Ludzas novadā

Pagājušajā nedēļā Pārtikas un veterinārais dienests 34 mežacūkām Latvijā konstatējis Āfrikas cūku mēri (ĀCM). Saslimšana konstatēta 12 mežacūkām Rēzeknes novadā, tostarp 11 mežacūkām Rēzeknes novada Ozolaines pagastā un vienai mežacūkai Rēzeknes novada Sakstagala pagastā. Tāpat vīruss noteikts septiņām mežacūkām Balvu novada Krišjāņu pagastā un septiņām mežacūkām Tukuma novadā, tostarp četrām mežacūkām Jaunpils pagastā un trim mežacūkām Džūkstes pagastā.

Slimība atklāta arī divām mežacūkām Krāslavas novada Asūnes pagastā, kā arī vienai mežacūkai Preiļu novada Galēnu pagastā, Ludzas novada Pureņu pagastā, Jēkabpils novada Dunavas pagastā, Mārupes novada Salas pagastā, Talsu novada Ķūļciema pagastā un vienai mežacūkai Ventspils novada Zlēku pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā Āfrikas cūku mēris šogad Latvijā konstatēts kopumā 177 mežacūkām 21 novada 70 pagastos. Pārtikas un veterinārais dienests atgādina, ka cūkkopjiem aizvien jāievēro piesardzība un drošības prasības savās cūku novietnēs. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.