Pirmais lauksaimniecības meikatons notiks martā

Ko iesākt ar novāktajiem siena ruļļiem, kas gadiem stāv uz lauka?

Ar jaunu sparu tuvojas Latvijā pirmais lauksaimniecības meikatons “Agritech 2022”, kas pagājušajā gadā kovida dēļ nenotika. Šogad meikatons notiks no 18. līdz 20. martam Jelgavas pilī un Latvijas Lauksaimniecības universitātes laboratorijās. Pieteikties dalībai pasākumā var līdz 28. februārim, aizpildot anketu mājaslapā meikatons.lv.

Meikatons ir 48 stundu garš ideju maratons ar praktisku paraugu radīšanu. Projekta vadītāja Aiva Saulīte-Liniņa stāsta: “Covid-19 dēļ pērn pasākums nevarēja notikt, taču šogad ceram, ka viss notiks un pasākuma dalībniekiem būs iespēja radīt jaunas inovācijas! Tādēļ aicinām meikatonā piedalīties ikvienu interesentu ar savu komandu vai ar komandu, kas izveidota uz vietas, lai 48 stundu laikā radītu jaunus, dzīvotspējīgus, uz modernām tehnoloģijām, inovācijām balstītus projektus/ produktus, kas risina kādus no aktuālajiem jautājumiem lauksaimniecībā, mežsaimniecībā vai zivsaimniecībā.”

Dalībnieki pasākumam var pieteikt paši savu ideju, kurai redz nepieciešamo risinājumu četrās galvenajās tēmās – ilgtspēja un efektivitāte; automatizācija, dati, sensori un inženierija; izglītība un komunikācija; kā arī – pārtika. Taču var arī pieteikties risināt kādu no pasākuma organizatoru piedāvātajām problēmām, kā arī citu dalībnieku jau iepriekš pieteiktajām tēmām risināšanai lauksaimniecībā.

Organizatori rosina atrast atbildes, kā risināt speciālistu trūkumu konkrētu darbu veikšanai, piemēram – aitu cirpšanā; ko iesākt ar novāktajiem siena ruļļiem, kas gadiem stāv uz lauka un vairs nav derīgi lopu ēdināšanai; kā efektīvi noņemt analīzes savvaļā audzētiem dzīvniekiem; kā samazināt elektroenerģijas patēriņu akvakultūras uzņēmumos, nodrošinot nemainīgu efektivitāti; kā videi draudzīgā veidā aizsargāt kokus pret meža dzīvnieku izraisītiem jaunaudzes koku mizu bojājumiem?

Ideju maratonu praktisku risinājumu atrašanai problēmām lauksaimniecībā rīko Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti.