Balso par Eiropas Gada koku!

Atbalstām Latvijas gada koku – Aģes dižozolu

Līdz 28. februārim notiek balsojums par Eiropas Gada koku 2022, tajā otro gadu piedalās arī Latvija. Šogad var atbalstīt Latvijas gada koku – Aģes dižozolu, kas ir apmēram 250 gadu vecs un aug Limbažu novada Vidrižu pagasta “Medņos”.

Konkursa mājaslapā treeoftheyear.org/Vote var iepazīties ar 16 dalībvalstu koku stāstiem un izlasīt tos 16 valodās. Uzvarētāju noteiks sabiedrības balsojums. Ikviens var nobalsot vienu reizi par diviem kokiem. Konkursā vienlīdz svarīgs ir gan koks, gan stāsts.

Aģes dižozolam ir tā atbrīvošanas stāsts, ko izstāstījis dižozola aprūpētājs Ivars Šmits: “Kad pēc padomju okupācijas atguvām Medņu viensētu, Aģes upes krastā atklājām krūmos ieaugušu varenu ozolu. Attīrījām to un nosaucām par Aģes dižozolu. Šis ozols ir iedvesmojis apzināties, ka Latvija, ar otru lielāko dižkoku blīvumu, ir Eiropas dižkoku lielvalsts. Tas ir bijis aizsākums Spēkozolu pārgājienam un iedvesma stādīt trejdeviņu Spēkozolu birzi. Tagad Aģes dižozols ir iecienīts dižkoks Limbažu novadā. Līdz ar tautas atmodu, tas ir atvēries pasaulei, lai priecētu, izglītotu un iedvesmotu!”

Konkurss “Eiropas Gada koks” citās Eiropas valstīs notiek no 2002. gada, to rīko ar mežu, zemi, vidi un vēsturi saistītās organizācijas. Latvijā tas pirmo reizi notika pērn, 2021. gadā, un par tā norisi var lasīt Latvijas Meža īpašnieku un apsaimniekotāju konfederācijas mājaslapā zemeunvalsts.lv.