Drošāki nekustamo īpašumu darījumi - tagad arī Latgalē

            Kad vēlamies iegādāties jaunu nekustamo īpašumu vai meklējam īres variantu, mūs interesē, piemēram, dzīvokļi Daugavpilī, tad, pirmkārt, ceram uz īpašnieka godprātību - patiesas informācijas sniegšanu par piedāvāto objektu. Pie tā pieder arī informācijas nenoklusēšana par kādu ne tik glaimojošu aspektu - vai tas būtu nodzēries kaimiņš, kas mēdz bļaustīties pagalmā, vai arī kas nopietnāks, kas var ietekmēt ikdienas mājvietas pielietojumu - varbūt ūdens padeve ir no akas vai veļasmašīna un cepeškrāsns tikai izdaiļo iekārtojumu un patiesībā jau sen kā nedarbojas.

            Arī nekustamo īpašumu tirdzniecībā ir savs nerakstītais ētikas kodekss. Tas nozīmē, ka gadījumā ja no dušas uzgaļa nemaz netek ūdens, nevajadzētu būt tā, ka saimnieks to sāks skaidrot tikai tad, kad būsiet pārbaudījis, vai duša darbojas un atklājis - “Nekā! Nedarbojas!”. Lai nebūtu nepatīkamu pārsteigumu, pircējam vai potenciālajam īrniekam vajadzētu pārbaudīt ūdens padevi, kā arī ieslēgt gaismas slēdžus un izmēģināt rozetes, lai pārliecinātos, ka ar elektrību viss ir kārtībā. Ko var zināt - varbūt arī pats saimnieks palaidis garām kādu īssavienojumu?

            Šajā rakstā gan vairāk nevis par pašu mājvietas apskates vai izrādīšanas procesu, bet gan par darījuma pamatiem - nekustamā īpašuma sludinājumiem. Sadarbībā ar portālu dalder.lv, kas jau kādu laiku darbojas Latvijā, apskatīsim, kā iespējams veiksmīgāk kārtot darījumus ar šeit pieejamo funkciju palīdzību, kuras citas līdzīgas reklāmas platformas Latvijā nenodrošina.

Ko tas nozīmē mājvietas saimniekam vai pircējam un īrniekam? No abām pusēm tiek solīta paaugstināta darījumu drošība. Un ne vien pievilcīgi ir inovatīvie bonusi, bet arī cena - sludinājumi ir par brīvu. Kā sola mājaslapas veidotāji - sludinājumi bez maksas būs vienmēr, bet par paaugstinātu samaksu pieejami advancētāki mārketinga rīki, piemēram, produkta virzīšana dāvanas, kupona vai akcijas veidā.

 

Kāpēc svarīgas ir atsauksmes?

 

          Ja atceraties pēdējo reizi, kad rezervējāt kādu dzīvoklīti vai viesnīcu Booking vai Airbnb, atsauksmju sekcija noteikti nepaslīdēja garām nepamanīta, vai ne tā? Lai izvēlētos vēlamo atpūtas vietu, šajās vietnēs salīdzināt iespējams ne mazums piedāvājumu. Klientiem patīk pieczvaigžņu sistēma un iespēja atstāt atsauksmi.

Turklāt tirgus pētījumi apstiprina, ka atsauksmju esamība ne vien ietekmē klientu izvēli, bet sniedz lielāku drošības un produkta kvalitātes garantiju. Iespējas pārdot produktu pieaug pat vairāk kā par 200%, ja pievienotas atsauksmes. Tieši tāpēc platformas ar atsauksmju sistēmu ir tik iecienītas un klienti tās labprāt izmanto. Dalder ir pārliecināti, ka šis solis jāsper arī sludinājumu portālos, un tas ir būtisks aspekts, par kuru piemirsts nekustamo īpašumu tirgū.

Atsauksmju sistēma sniedz labumu abām pusēm - apmierināts ir gan viesis, gan mājas saimnieks. Vai gan nebūtu patīkami, ja arī meklējot savu īres dzīvokli, varētu noskaidrot, kā klājies iepriekšējiem īrniekiem? Un vai nebūtu lielāks sirdsmiers māju iegādāties no pārdevēja, par kura citiem iepriekšējiem darījumiem lasāmi pozitīvi stāsti? Ne jau katrs mūžā pārdod vairākas mājas un dzīvokļus, taču daudziem tas ir bizness. Un ja nepārdod mājas, tad noteikti šis cilvēks ir kādreiz pārdevis arī ko citu - kaut vai savu veco televizoru!

 

Kā strādā atsauksmju sistēma Dalder?

 

Kāds sakars televizoram un mājas pārdošanai? Dalder portālā - vistiešākais. Šeit atstāt atsauksmi var par katru darījumu - gan nekustamo īpašumu jomā, gan jebkurā citā sfērā.

Pieņemsim, ka vēlaties īrēt dzīvokli Daugavpilī. Dalder varēsiet ne vien aplūkot visus sludinājumus vienkopus izvēlētajā pilsētā, bet redzēt katra pārdevēja profilu - līdzīgi kā sociālajos tīklos. Šajā gadījumā profils tiek pielīdzināts individuālai pārdevēja mājaslapai, jo tajā ir tādas standarta sekcijas kā ierasti profesionālās mājaslapās. Atsauksmju sadaļa ir viena no tām. Turklāt šī mājaslapa vienlaikus kalpo gan kā pārdevēja, gan pircēja profils.

Atsauksmi iespējams lasīt gan par to kāds pārdevējs, gan pircējs ir noteiktās mājaslapas turētājs. Atsauksmes šeit darbojas abos virzienos - gan dzīvokļa īrētājs var pastāstīt, kāda bijusi pieredze ar saimnieku, gan izīrētājs pastāstīt, kāds bijis īrnieks. Atsauksmes jebkurā jomā sniedz priekšstatu par to, kā veidojas sadarbība ar konkrēto personu.

Zināms, ka mājokļa saimniekam ielaist savā īpašumā svešu cilvēku nemaz nav tik viegli - kā zināt, ka īrniekam var uzticēties un ka pēc īrēšanas beigām sienās negaidīs caurumi un izlaupīti grāmatplaukti? Dalder piedāvā risinājumu - atsauksmju sadaļā izīrētājs var aplūkot potenciālā īrnieka profilu pirms mājvietas izrādīšanas. Ja izīrē dzīvokli Daugavpilī, pateicoties Dalder, vēl pirms tikšanās ar īrnieku, varēsiet izpētīt, ar ko tad īsti ir darīšana.

Un ja kādam ir kas slēpjams vai nolūki nav no tīrākajiem - tie noteikti nebūs cilvēki, kas izvēlēsies izmantot tādu sludinājumu un reklāmas portālu kā Dalder. Lai atsauksmēm varētu uzticēties, tiek piekopta tā saucamā tansakciju atsauksmju sistēma. Tas nozīmē, ka atsauksmes ievietošana tiek iespējota tikai pēc darījuma veikšanas. Un ja uztrauc anonīmie komentātāji, tad Dalder tas nav iespējams - komentāru atstāt var tikai reģistrēts lietotājs.

Šāda pieeja sludinājumu portālam ir unikāla Latvijā.

 

            Savs nekustamā īpašuma profils?

 

          Ne vien priekšrocība ir jau sen šajā sfērā tik vajadzīgā atsauksmju sistēma, kas veicinātu godprātību nekustamo īpašumu tirgus dalībnieku starpā, bet iespēja katram sludinājumu platformas lietotājam iegūt savu profilu. Tas sniedz iespēju sludinājumus strukturēt un klasificēt. Tas nav vairs nesakārtots un anonīms sludinājumu mikslis. Atverot katru sludinājumu, iespējams atvērt arī šī sludinājuma ievietotāja profilu.

            Šis profils darbojas kā suverēna mājaslapa, kas organiski iekļaujas kopējā Dalder dizainā. Daudzi uzņēmumu īpašnieki sociālajos tīklos jau tagad to reklamē kā savu oficiālo mājaslapu. Tajā vienkopus redzami visi lietotāja publicētie sludinājumi, kontakti un atsauksmes. Ievietot var savu profila bildi un fona attēlu, kā arī pagaidām tikai uzņēmumiem pieejama arī sekcija ”Par mums”, kur plašāk pastāstīt par savu piedāvājumu. Nākotnē šo sadaļu plānots ieviest arī privātpersonām.

            Gan nekustamā īpašuma aģentūrām, gan privātpersonām, kas papildus gūst peļņu ar kāda īpašuma īrēšanu vai pārdošanu, tā ir iespēja izmantot uzticamu tirgus platformu, kurā vienlaikus gūt arī lielāku atpazīstamību.. Turklāt, kā noskaidrojām sākumā, profilam pievienotās atsauksmes nodrošinās, ka Jūsu piedāvājumu izmantos daudz labprātāk.

            Vēl viena profila priekšrocība ir katrā individuālajā lapā iebūvētā sekošanas podziņa. Tā darbojas līdzīgi kā sociālajos tīklos. Ja kāds lietotājs izvēlas piesekot Jūsu profilam, Jūsu izvietotie sludinājumi automātiski vienmēr parādīsies augstākajās pozīcijās. Tas nozīmē, ka pirms konkurentu piedāvājuma apskatīšanas, pirmos klients redzēs tieši Jūsu sludinājumus.

 

            Savs nekustamā īpašuma bizness?

 

          Dalder pozicionē sevi kā izdevīgu starta platformu jaunajiem uzņēmējiem. Kāpēc tā? Jo par reklāmu šeit nav jāiegulda sava nauda. Tas nozīmē ne vien iespēju sludinājumus ievietot bez maksas, bet arī katrs lietotājs iegūst savu mājaslapu par velti. Tas ir pirmais solis, kas jāsper, lai par Jūsu piedāvājumu uzzinātu ieinteresētā auditorija.

            Bieži vien jebkurš bizness sākas ar pavisam nelielu pakalpojumu klāstu. Nekustamo īpašumu sfērā tas var nozīmēt, ka piedāvājat īrei brīvo istabu Jūsu dzīvoklī vai mājā. Lai īrei varētu piedāvāt jau veselu dzīvokli, bieži izmantota taktika ir pirmās iemaksas iekrāšana, dzīvokļa iegādāšanās, bet kredītsaistību atmaksas uzticēšana īrniekiem. Lai gūtu no izīrēšanas peļņu, īres cenai jābūt augstākai par obligāto ikmēneša maksājumu kredītiestādei. Pēc noteikta laika ne vien Jūs būsiet jauna dzīvokļa īpašnieks, bet varēsiet gūt regulāru peļņu no tā izīrēšanas kādam citam.

            Tieši šādā veidā daudzi sāk savu karjeru nekustamā īpašuma biznesā. Kādam tā var kļūt par pamatnodarbošanos peļņas gūšanai, kādam citam - papildus ienākumu avots jau esošajam pilna laika darbam. Pastāv iespēja savu dzīvokli izīrēt arī pa dienām, piedāvājot noteiktu samaksu par diennakts izmantošanu. Varbūt laikā, kamēr dodaties pelnītā atvaļinājumā, varat nopelnīt uzņemot īstermiņa īrniekus?

            Vēl viena taktika peļnas gūšanai ir neremontēta dzīvokļa iegādāšanās un tā uzlabošana. Pēc veiktā remonta tirgus cena būtiski pieaug. Tas nozīmē, ka gatavo dzīvokli varēsiet pozicionēt kategorijā pārdod dzīvokli Daugavpilī (vai jebkurā citā pilsētā), un ja tas ir Jūsu izraudzītais biznesa modelis, izveidotais pārdevēja profils lieti noderēs, lai arī nākotnē potenciālie pircēji izvēlētos tieši Jūs.

            Katram jaunam reģistrētam lietotājam digitālajā maciņā tiek dāvināti 50 EUR, kurus izmantot, lai iepazītu Dalder maksas reklāmas iespējas. Privātpersona par papildus maksu var izcelt sludinājumu vai piešķirt tam VIP statusu, kas nodrošinās tā parādīšanos augstākajās pozīcijās.

Ja ir reģistrēts uzņēmums, Dalder var reklamēt dāvanas veidā atpūtu savā privātīpašumā - piemēram, naktsmājas, pirts, baļļa. Notekti daudzi labprāt šādu dāvanu saņemtu dzimšanas dienā vai arī to pasniegtu mīļam cilvēkam. Par dāvanas izvietošanu 1 kategorijā piemērotā maksa ir simboliska - 5 EUR. Mūsdienās kā dāvana var tikt pasniegts teju jebkas. Atliek vien izmantot radošumu un iztēli, lai uzburtu kā dāvanas piedāvājumu arī savu nekustamo īpašumu. Nākotnē paredzēts šo funkciju darīt pieejamu arī privātpersonām.

 

            Kas diktē sludinājumu nākotni?

 

            Katrā sfērā arvien parādas kāds līderis vai virziena rādītājs, kas var piedāvāt ko jaunu, oriģinālu un nebijušu, kas pārveido zināmo jomu un izmaina ierasto veidu, kādā tiek kārtotas lietas. Viena no spilgtākajām figūrām reklāmas sfērā šobrīd ir dalder.lv. Tas ir tāpat kā nomainīt veco aifonu uz jaunāku versiju - arī te gaida jaunas funkcijas, kas nodrošina bagātāku lietošanas pieredzi.

Lapas veidotāji nāk ar jautājumu: “Vai nebūtu laiks pielikt punktu maksas sludinājumiem?” Tiem, kas pērk dzīvokli Daugavpilīī, pārdod, vēlas īrēt vai izīrēt, tas nozīmē iespēju savu sludinājumu ne vien publicēt par brīvu, bet izmantot vērtīgas priekšrocības un iegūt drošāku platformu darījumiem. Un tā tas ir ne vien Daugavpilī, bet katrā Latgales novadā.

            Dalder piedāvā katram novadam savu sludinājumu dēli. Tādā veidā ērti var pārskatīt, kas notiek tuvākajā apkārtnē un kādas iespējas paveras ne vien tuvākajās pilsētās, bet arī ciematos. Jo ne jau vienmēr sapņu īpašums ir tieši pašā pilsētā, bet varbūt gaida kāda klusa meža ielokā?

            Dalder aicina pievienoties jauno lietotāju pulkam. Reģistrējoties Jūs atbalstāt drošu nekustamo darījumu vidi, kā arī palīdzat nobruģēt ceļu uz vienotu bezmaksas sludinājumu portālu nākotni Latvijā. Ja Jums ir nekustamais īpašums, kuru piedāvāt īrei vai pārdošanai, kāpēc neizmēģināt jaunā portāla iespējas jau tagad?