Daugavpilī zināmi turpmākā apkures tarifa “griesti”

Daugavpilī apkures tarifs būs ne augstāks kā 90 eiro par megavatstundu (MWh), informē aģentūra LETA.

Pašvaldības AS “Daugavpils siltumtīkli” šajās dienās slēdz līgumu par dabasgāzes piegādi par fiksēto cenu no 1. maija līdz 2024. gada 30. aprīlim, kas nozīmē, ka pilsētā uz visu šo periodu būs zināmi apkures tarifa “griesti”.

Jaunais līgums par dabasgāzes piegādi, tāpat kā šobrīd spēkā esošais, paredzēs iespēju līdz minimumam samazināt dabasgāzes patēriņu, ja uzņēmumam būs pieejami citi lētāki kurināmā veidi. Tātad nākamajā apkures sezonā tarifs Daugavpilī var būt arī zemāks par iepriekš minētajiem 90 eiro par MWh, ja, izmantojot citus energoresursus, uzņēmums spēs saražot lētāku siltumu.

Šogad pēc pāris gadu pārtraukuma tiks atsākta atsevišķu novecojušo siltumtrašu posmu nomaiņa, kas ļaus samazināt siltuma zudumus. Martā tiks sākti būvniecības darbi Jaunbūves mikrorajonā, kur līdz 2023. gada beigām uzbūvēs vēl vienu šķeldas katlu māju ar jaudu 20 MW.

Daugavpils jau ilgāku laiku centralizētajā siltumapgādē dabasgāzi izmantoja kā pamatkurināmo. Taču 2022. gada janvārī tika uzsākta šķeldas katlu mājas ekspluatācija, kas spēj saražot līdz pat 37 megavatu (MW) siltumenerģijas. Šī daudzuma pilnīgi pietiek vasaras periodam, lai nodrošinātu visu pilsētu ar karsto ūdeni. Ziemas periodā gan ir vajadzīgas papildus jaudas, ko šoziem nodrošina, pateicoties tādiem energoresursiem kā sašķidrināta naftas gāze jeb propāns butāns, un dīzeļdegviela.

PAS “Daugavpils siltumtīkli” valdes loceklis Aleksandrs Karpenko uzskata, ka šķeldas katlu māja tika nodota ekspluatācijā tieši laikā. Viņaprāt, ārkārtīgi svarīgi bija tas, ka 2022. gadā siltumenerģijas cenas pazeminājumu, ko nodrošināja šķeldas katlu māja, uzreiz izjuta arī patērētāji. Izdevās maksimāli operatīvi mazināt un apstiprināt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā jaunu apkures tarifu. Šobrīd, kad ārā ir ap 0 °C, šķeldas katlu māja ražo gandrīz pusi no pilsētai nepieciešamās siltumenerģijas.

Siltumražošanas uzņēmuma valdes loceklis uzskata, ka, pateicoties šķeldas katlu māju projektiem, Daugavpils ir ieguvusi enerģētisko neatkarību un iespēju pielāgoties tirgus situācijai, izvēloties kurināt ar lētāko no pieejamajiem energoresursiem.