Andrejs Elksniņš – par jaunu partiju, Krievijas karu Ukrainā un aiziešanu no “Saskaņas”

Daugavpils domes priekšsēdētājs atbild uz “Vietējās Latgales Avīzes” un ziņu aģentūras LETA jautājumiem

Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš ir izstājies no “Saskaņas” un pauda apņēmību dibināt jaunu partiju. “Vietējā Latgales Avīze”, tāpat arī aģentūra LETA jautāja, kāpēc ir pieņemts šāds lēmums un vai viņa jaunā partija atbalstīs Krieviju un tās karu Ukrainā.
Kā skaidroja Andrejs Elksniņš, viņš izstājās no “Saskaņas” tāpēc, ka šis politiskais spēks ir aizmirsis par vērtībām, proti, novērsies no krievvalodīgajiem un vienotas politiskās nācijas idejas, lai gan šī politiskā spēka nosaukums runā par tā virsuzdevumu iestāties par saskaņu Latvijas sabiedrībā. “Tas būtu iespējams, vienīgi iestājoties par vienotās politiskās nācijas izveidi, saliedējot latviešu valstsnāciju un mūsu valstī dzīvojošās mazākumtautības. Ar nožēlu ir jāatzīst, ka tas tā arī nav izdevies, “Saskaņa” ne vien nekļuva par varas partiju šī gadsimta laikā, lai šo mērķi realizētu, bet arī pazaudēja vienotās politiskās nācijas ideju,” uzsvēra viņš. 
Atbildot uz jautājumu, kāpēc veidos jaunu partiju, A. Elksniņš teica, ka viņš grib pierādīt, ka Latvijā esot iespējama vienota nācija un ka etniskā dažādība, mazākumtautības padarot Latviju stipru. Viņš apgalvoja, ka uzreiz pēc paziņojuma par reģionālas partijas veidošanu esot saņēmis vairāk nekā simts atsauksmju un jautājumu, kas jādara, lai kļūtu par šīs partijas biedru, un tas liecinot par šādas reģionālas partijas nepieciešamību.
Runājot par Krievijas iebrukumu Ukrainā, A. Elksniņš, nepieminot Ukrainu un Krieviju, pauda, ka viņam vienmēr ir bijušas nepieņemamas situācijas, kad “kāds liels  un spēcīgs aizskar vai mēģina savu spēku piemērot pret vājāku, spēkos nelīdzvērtīgu pretinieku”. Viņš kā jurists uzskata, ka saskaņā ar starptautiskajām tiesībām un Latvijas likumiem “jebkāda bombardēšana vai bruņoto spēku iebrukums, kuru veic jebkuras valsts bruņotie spēki citas valsts teritorijā, ir atzīstama par agresijas aktu”. A. Elksniņš arī norāda, ka nevēlas sacensties daiļrunībā, nosodot agresoru, kā tas ir Latvijas un Eiropas politikā, viņaprāt, tiem, kas cieš no kara, ir jāpalīdz ar darbiem.
Daugavpils Universitātes lektors Dmitrijs Oļehnovičs: 
“Andreja Elksniņa partija būs “tie paši vēži, tikai citā kulītē”, proti, tur iestāsies vietējie, savējie un citi viņam pietuvinātie cilvēki. Ar tādu domāšanu, ar tādu retoriku, kāda Andrejam Elksniņam ir bijusi līdz šim un kāda ir adresēta vēlētajam, ar kuru var runāt tikai krieviski un tikai par pieminekļiem, ar tādu retoriku viņš nevarēs visu Latvijas tautu apvienot vienotā nācijā.” 

No "Saskaņas" rindām izslēgts arī Rēzeknes mērs Bartaševičs
6. februārī "Saskaņas" valde lēma izslēgt no partijas Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču, pārmetot viņam partijas diskreditāciju un statūtu pārkāpumus. Partijas līderis Nils Ušakovs sacīja, ka Bartaševiča komunikācijas stils, nesaprotamā rīcība un nevēlēšanās piedalīties partijas kongresā liecina par mēģinājumiem kaitēt partijai, kas politiskajam spēkam nav pieņemams. Lēmums par Bartaševiča izslēgšanu partijas valdē pieņemts vienbalsīgi.
Pēc Rēzeknes mēra Aleksandra Bartaševiča izslēgšanas no “Saskaņas” partiju nolēmuši pamest vēl ap 120 biedri no Rēzeknes pilsētas un novada un Ludzas novada, vēsta Latvijas Televīzija. 
A. Bartaševičs otrdienas, 7. februāra, vakarā rīkoja sanāksmi ar saviem līdzšinējiem partijas biedriem no Rēzeknes, Ludzas un Balvu novada, lai lemtu par turpmāko politisko rīcību. Pamest “Saskaņu” esot nolēmuši visi sanāksmes apmeklētāji. Rēzeknes mērs plānojot tuvāko divu mēnešu laikā dibināt jaunu kreisi centrisku partiju. A. Bartaševičs atzina, ka aicinās Daugavpils mēru Andreju Elksniņu jauno politisko spēku veidot kopā. Savukārt partiju pametušais A. Elksniņš norādīja, ka pašlaik neapsverot sadarbību ar A. Bartaševiču jaunas partijas dibināšanā. 
Tikmēr portāls tvnet.lv informē, ka Rēzeknes pilsētas domes opozīcijas deputāti gatavo iesniegumu, lai domē sarīkotu balsojumu Aleksandra Bartaševiča gāšanai no pašvaldības priekšsēdētāja amata. 
Rēzeknes domes deputāte Ināra Groce (VL/TB/LNNK/ZP/JV/LRA/LP) sacīja, ka opozīcijas deputāti gatavojas ierosināt balsojumu par A. Bartaševiča atcelšanu no amata. "Mēs gan esam tikai pieci, un viņi ir astoņi, bet tā būtu nostājas paušana par domes priekšsēdētāja, es teiktu, pretvalstisko rīcību," teica I. Groce. 
 

Egitas Terēzes Jonānes teksts