Rēzeknē atklāj baseinu un jaunu pakalpojumu bērniem ar funkcionāliem traucējumiem

1. februārī Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības pārvaldē “Sociālais dienests”, piedaloties pilsētas vadībai, Latgales plānošanas reģiona pārstāvjiem un citiem viesiem, notika Dienas aprūpes un rehabilitācijas centra “Spārīte” (DARC) peldbaseina atklāšana.

 

Ērtā un lieliski aprīkotā baseina telpā fizioterapijas pakalpojumus jau saņem mazie rēzeknieši ar funkcionāliem traucējumiem. Kā pastāstīja pārvaldes “Sociālais dienests” Sociālo pakalpojumu nodaļas vadītāja Inese Nipere, nodarbības jaunajā baseinā pirmām kārtām ir paredzētas Dienas aprūpes un rehabilitācijas centra “Spārīte” klientiem (bērniem ar invaliditāti līdz 18 gadiem). Pašlaik centru apmeklē 85 bērni ar funkcionāliem traucējumiem, bet Sociālās rehabilitācijas centra pakalpojumus (logopēda individuālās nodarbības, fizioterapeita individuālās nodarbības, multisensorās istabas pakalpojumu) saņem 77 bērni ar funkcionāliem traucējumiem. Tāpat baseins ir aprīkots ar pacēlāju, lai tas būtu pieejams arī bērniem invalīdu ratiņos.

“Vienā dienā plānots sniegt fizioterapijas nodarbības baseinā sešiem bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. 30 bērniem ar funkcionāliem traucējumiem pašlaik jau ir piešķirtas fizioterapijas nodarbības baseinā līdz 30 pakalpojuma sniegšanas reizēm. Par individuālām fizioterapijas nodarbībām baseinā ir ļoti liela interese. Taču priekšroka sociālās rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanā ir bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kuri ir iesaistīti Deinstitucionalizācijas projektā un apmeklē Dienas aprūpes un rehabilitācijas centru “Spārīte”. Jāpiebilst, ka vienas individuālās fizioterapijas nodarbības baseinā maksa ir 37,10 eiro. Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības teritorijā reģistrētiem bērniem šis pakalpojums ir bez maksas,” pastāstīja Inese Nipere.

Baseina telpu atjaunošana un aprīkojuma iegāde tika veikta, realizējot projektu “Pakalpojumu infrastruktūras attīstība deinstitucionalizācijas plānu īstenošanai Rēzeknes pilsētas pašvaldībā”. Interesanti, ka ideja par peldbaseina atklāšanu pārvaldes “Sociālais dienests” ēkā Zemnieku ielā 16A nav radusies nejauši. 1969. gadā ekspluatācijā nodotajā ēkā savulaik atradusies Rēzeknes sanitāri epidemioloģiskā stacija. 2000. gadu sākumā ēka bija tukša līdz brīdim, kad 2015. gada decembra beigās tā tika uzņemta pašvaldības bilancē un tika pieņemts lēmums nodot telpas lietošanā Sociālās aprūpes pārvaldei. Nelielais baseins tur ir atradies vienmēr, tiesa, ilgu laiku neizmantots.

Publicitātes foto (autors Ritvars Pujats)