Daugavpilieši ir šokēti par lielajiem apkures rēķiniem

Tikmēr februārī Daugavpils siltumapgādes tarifs samazinās par... 15 centiem

Daugavpils iedzīvotāji ir saņēmuši rēķinus par apkuri decembrī, un tos rotā summas 300–400 eiro. Kāda sieviete Facebook ielika savu komunālo maksājumu rēķina fotogrāfiju, kur redzams, ka par decembri viņai jāmaksā 367 eiro (tur iekļauta maksa arī par karsto ūdeni), un tikai par apkuri noteikta maksa 7,168 eiro par m2. Sieviete dzīvo 59 m2 lielā dzīvoklī. Kāds vīrietis publicēja rēķinu, ko rotā vairāk nekā 400 eiro liela summa (jāatgādina, ka rēķinos automātiski tiek iekļauta valsts atbalsta kompensācija). Tikmēr Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprinājusi pašvaldības uzņēmuma “Daugavpils siltumtīkli” projektu, kas paredz, ka no 1. februāra Daugavpilī siltumapgādes tarifs būs par... 15 centiem zemāks, proti, jaunais tarifs būs 175,44 eiro/MWh (bez PVN) pašreizējā 175,59 eiro/MWh (bez PVN) vietā.

 

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas skaidrojums 

Ziņojumā par zemāku apkures tarifu Daugavpilī, kas būs no 1. februāra, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas pārstāve Ieva Lazdiņa norāda, ka AS “Daugavpils siltumtīkli” tarifā lielāko daļu – 93 % – no izmaksām veido kurināmā un iepirktās siltumenerģijas izmaksas. 

Daugavpils pašvaldības skaidrojums

Daugavpils pašvaldības skaidrojumā, ko var izlasīt vietnē www.daugavpils.lv, teikts, ka decembrī vidējā gaisa temperatūra bija zemāka nekā novembrī un māju apsildei bija iztērēts vairāk siltumenerģijas, tāpēc pieauga maksa par apkuri. “Pie vidējās gaisa temperatūras – 3,7 oC viena kvadrātmetra apsilde maksāja vidēji 4,86 eiro,” uzsvērts skaidrojumā. 

Preses konferencē Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Vasiļjevs pastāstīja, ka pašvaldība ir noslēgusi līgumu par gāzes piegādi, kas neparedz soda sankcijas. “Gāzes cena ir tāda, kāda tā ir, jo iepirkumā piedalījās tikai viens pretendents, ar kuru ir noslēgts līgums. Ja mēs nenoslēgtu šo līgumu, iedzīvotāju mājās nebūtu siltuma. Tā ir tiesa, ka gāzes cenas Eiropā ir mazliet samazinājušās, taču noslēgtajā līgumā iekļauta tāda dabasgāzes cena, kas būs spēkā līdz apkures sezonas beigām. Vēlos atgādināt, ka Daugavpilī turpinās enerģētiskā krīze,” teica A. Vasiļjevs.

Viņš arī informēja, ka, lai jau martā apkures tarifs būtu zemāks, šobrīd mazās katlu mājas siltumu ražo ar dīzeļdegvielu, kas ir lētāka par dabasgāzi, bet lielās – ar butāna un propāna gāzes maisījumu (tas maksā trīs reizes mazāk nekā gāze). Daugavpilī TEC-2 teritorijā būvē jauna katlu māja ar mērķi samazināt dabas gāzes īpatsvaru apkurē un samazināt apkures tarifu. 

 

Deputāta Pētera Dzalbes viedoklis

Savu redzējumu par lielajiem apkures rēķiniem pauda Daugavpils domes deputāts Pēteris Dzalbe savā Facebook lapā, uzsverot, ka par šiem rēķiniem atbildīga ir Daugavpils dome un “Daugavpils siltumtīkli”.

Viņš raksta: ““Veiksmes zeme” – ironiski raksta daugavpilieši sociālajos tīklos. Atļaušos pakoriģēt – “veiksmes pilsēta”, jo tikai dažos kilometros no Daugavpils, piemēram, Locikos (Augšdaugavas novada teritorijā) cilvēki saņēma rēķinus 1,5 eiro par kvadrātmetru. Pārsvarā novadā nav tik augstu apkures tarifu, ka būtu nepieciešams saņemt valsts atbalstu. Samaksāt 80 eiro par trīsistabu dzīvokļa apkuri cilvēki, paldies Dievam, var arī paši. Tādēļ tarifs Daugavpilī – gandrīz 200 eiro par 1 MWh siltuma, ir “Daugavpils siltumtīklu” un domes, kura atbalsta uzņēmuma realizēto politiku, “veiksmes stāsts”.

Visā pasaulē gāzes cenas ir kritušās, un pašlaik “Latvijas Gāze” piedāvā nopirkt dabasgāzi par 70 eiro. Taču “Daugavpils siltumtīkli” decembra beigās (!) pagarināja ilgtermiņa dabasgāzes iepirkšanas līgumu ar “Latvenergo” par 270 eiro, un dome to apstiprināja. Tādēļ arī iznāk pieci eiro par kvadrātmetru. Rodas jautājumi: kurus uzskata par idiotiem un kāda ir valsts varas vaina šajā situācijā?

Varēja nepagarināt esošo līgumu dārgās gāzes iegādei un vismaz no janvāra sākt iepirkt gāzi no “Latvijas Gāzes”, nodrošinot iedzīvotājiem tarifu 100–110 eiro apmērā par megavatstundu, kas, ņemot vērā valsts kompensāciju, beigās būtu 85 eiro. Tomēr nē, mums tarifs ir 200. Iedzīvotāji, protams, saņem kompensāciju, bet juridiskajām personām atbalsts nav paredzēts.”

 

Iedzīvotāju viedokļi

Gan lielie apkures rēķini, gan Pētera Dzalbes viedoklis radīja diskusiju Facebook, pilnu ar sašutuma replikām. Vieni prasa Daugavpils domes deputātus nobalsot par uzticību domes priekšsēdētājam, nevis lieki pļāpāt, citi vaino valsti. Kāds vīrietis ironizē, ka apgalvojums par zemo apkures tarifu martā izklausās kā joks, jo martā jau nebūs zema āra temperatūra. “Tarifu samazinās 8. martā un teiks – tas jums, dārgās sievietes,” raksta vīrietis. Tikmēr kāda sieviete retoriski jautā: “Ko darīt tiem cilvēkiem, kam rēķins par siltumu kopā ar komunālajiem ir 370 eiro par 45 m2 dzīvokli, un tajā pašā laikā viņš dzīvo vienatnē un saņem algu 480 eiro. Vēl jāmaksā par elektrību, telefonsakariem. Cilvēkam arī jāpaēd, ja ir dzīvnieciņš mājās, jāpabaro arī tas. Šis piemērs ir no reālās dzīves Daugavpilī.”

Egitas Terēzes Jonānes teksts