Restaurēti Antona Šmulāna keramikas velniņi

Latgales Kultūrvēstures muzejam ir izdevies restaurēt daļu no mākslas zinātnieka Jāņa Pujāta Latgales keramikas kolekcijas. Šoreiz savu sākotnējo izskatu, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammai – atbalsts kultūras programmām reģionos, atguva Antona Šmulāna velniņi.

Ludzas keramiķa darbi ir unikāli izpildījumā un tematiski, jo autors nekad neatkārtojās. Atjaunotie priekšmeti papildina jau esošo muzeja Latgales keramikas ekspozīciju “Māla un uguns pārvērtību radīts brīnums”, informē LKM direktores vietniece zinātniskajā darbā Dana Zelča.

LKM jau savos darbības pirmsākumos lielu uzmanību ir veltījis kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanai un popularizēšanai, apzināti un mērķtiecīgi veidojot Latgales keramikas kolekciju. Māla mākslas darbi ir neatņemama mūsu identitātes sastāvdaļa un bagātais mantojums. Kolekcijas priekšmetu klāsts ir veidots, lai sniegtu visaptverošu skatījumu par šīs tautas mākslas nozares vērtībām. Šobrīd muzeja krājumā ir 2870 keramikas priekšmeti, no tiem ekspozīcijā var apskatīt 535 un slēgtajā krājumā – 2335 priekšmetus.

Mākslas zinātnieks Jānis Pujāts (1925–1989) bija izcila personība. Pateicoties viņam, pēc Otrā pasaules kara no izzušanas tika paglābta Latgales keramika – gan atjaunojot nozares darbību, gan arī tiešā veidā vācot savu īpašo Latgales keramikas kolekciju, kas ar J. Pujāta radinieka Mārtiņa Kroņa starpniecību 2018. gadā nonāca muzejā. Kolekcijā ir 300 priekšmeti, lielākoties vecmeistaru darbi, tostarp dažādi Latgales keramikas saimniecības trauki, keramiķu augstākais profesionālās prasmes apliecinājums – svečturi, kā arī dažādi mazo formu tēlniecības darbi – figūriņas un svilpaunieki. Kolekcijas daļai ir nepieciešama restaurācija, jo tā ir veidota vairāku gadu desmitu garumā un līdz nonākšanai muzejā bieži tikusi pārvietota, tāpēc vairāki priekšmeti ir guvuši mehāniskus defektus.

Latgales Kultūrvēstures muzejs pateicas restauratorei Janai Lībietei. Viņas profesionālā pieeja un lieliskās prasmes saglābt trauslos mākslas priekšmetus ir apbrīnojamas!