Daugavpils slimnīcā jauna iespēja skriemeļu metastātisko bojājumu ārstēšanai

25. novembrī Daugavpils reģionālajā slimnīcā pirmo reizi Latvijā tika veikta minimāli invazīva operācija (radiofrekvences ablācija ar vienlaicīgu balona kifoplastiju) pacientei ar nieres vēža metastāzi mugurkaulājā, informē dr. Viktors Vestermanis.

Unikāla STAR tehnoloģija ļauj iznīcināt audzēja šūnas, atjaunot skriemeļa mehānisko izturību un nozīmīgi mazināt muguras sāpes, neveicot griezienu. Mērķis tiek sasniegts, izmantojot vienu vai divas adatas, caur kurām ievadītie instrumenti nodrošina audzēja kontrolētu termisku destrukciju un kaulu cementa ievadīšanu. Gatavošanās STAR tehnoloģijas ieviešanai slimnīcā ilga piecus gadus. Covid pandēmija aizkavēja plāna realizāciju, taču iniciatīvas autoru neatlaidība vainagojās ar praktisku rezultātu.

Termins “Minimāli invazīva ķirurģija” nozīmē, kā procedūra saudzē audus, atvieglo pēcoperācijas periodu un būtiski uzlabo pacienta dzīves kvalitāti. Tas gan nenozīmē, ka procedūru veic 1–2 cilvēki. Operāciju atbalstīja liela starptautiska komanda. Daugavpils mediķi pateicas draugam un atbalstītājam Fabio Pullano no Itālijas, SCANMED SIA, Daugavpils reģionālās slimnīcas valdes loceklim Grigorijam Semjonovam, neiroķirurgam Viktoram Butānam, anesteziologam Daņilam Garbuzam, operāciju bloka māsiņām, māsu palīgiem un rentgena asistentēm, kā arī neiroķirurģijas nodaļas personālam un citiem speciālistiem.

Daugavpils reģionālās slimnīcas mediķu komanda pēc veiksmīgās operācijas