Nosvinēti nemateriālā kultūras mantojuma svētki “Gūdi”

Pasniegtas deviņas īpašās “Gūdu” balvas par atbalstu “Upītes kultūrtelpai”

3. decembrī trešo reizi svinēti Nemateriālā kultūras mantojuma svētki “Gūdi”, kurus atbalstīja Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Valsts kultūrkapitāla fonds un Balvu novada pašvaldība.

“Atzīmējot 4 gadu jubileju kā “Upītes kultūrtelpa” iekļauta Nacionālajā nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā, pateicām paldies šīs puses Nemateriālās kultūras veicinātājiem, atbalstītājiem un līdzjutējiem. Svētkus rīkoja Balvu novada Nemateriālās kultūras mantojuma centrs “Upīte”,” pastāstīja centra “Upīte” vadītājs Andris Slišāns.

Tradicionālais Upītes pasākums notika kultūras centrā “Rekova”, jo šobrīd Upītes ēku rekonstruē. Taču bija tik sirsnīgi, vienkārši un skaisti, bet vārdos to grūti aprakstīt. Pat Balvu novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs atzina, ka, lai uz kuru pasākumu, bet uz “Gūdiem” gan ir viņam jāierodas obligāti. Nemateriālā kultūras mantojuma eksperte Ruta Cibule atzina, ka Upītes ļaudis visu dara ar prieku un no sirds, sajūtot ģimeniskumu un silto atmosfēru gribas vēl un vēl būt kopā ar Upīti. Andris Slišāns audzina sev spēcīgus palīgus, jo pasākumu Andrim palīdzēja vadīt dēli Domeniks, Jēkabs un Miķelis.

Pasākumā varēja sajusties kā senajos laikos vakarēšanā, kad kopā ir sanākuši ļaudis, kuriem ir prieks kopā dziedāt un sarunāties, našķoties ar Mārītes Slišānes gardo medus kūku un citiem gardumiem, nobaudīt “Škladu” ābolu sulu, sajust “Stabļovas ķiploka” asumu, uzzināt kādu jaunu recepti, noklausīties derīgu padomu un priecāties par tik dažādiem cilvēku talantiem.

Īpašās “Gūdu” balvas saņēma: Daiga Keiša – nominācijā “Plotuo reikle” par tradicionālās dziedāšanas pārmantošanu, saglabāšanu, popularizēšanu; Aija Korneja – nominācijā “Rodūšīs gors” par kulinārā mantojuma pārmantošanu, saglabāšanu, popularizēšanu; Vineta Zeltkalne – nominācijā “Slepenīs agents” kā vēstnieks, kas vienmēr redz un atrod īsto laiku un vietu lai palīdzētu “Upītes kultūrtelpai”; Velta Pužule – nominācijā “Vusod paieds” par to, ka, neskatoties uz karsto vasaru vai auksto ziemu, “Upītes kultūrtelpas” ļaudis var vienmēr vislabākās un lētākās preces iegādāties Upītes veikalā; Anita Kairiša – nominācijā “Deveiga sirsneņa” par plašo sirdi, ka ar saviem pasākumiem un finansēm atbalsta “Upītes kultūrtelpu”; Ernests Mežals – nominācijā “Dzeivoj kuo dvorā” par brīvprātīgo darbu, ko iegulda “Upītes kultūrtelpas” pasākumu rīkošanā; Raina Vasiļjeva – nominācijā “Veiklī piersteņi” par tradicionālās muzicēšanas pārmantošanu, saglabāšanu, popularizēšanu; Viktorija Supe – nominācijā “Vīgluos kuojas” par tradicionālo rotaļu, danču un spēļu pārmantošanu, saglabāšanu, popularizēšanu; Jāzeps Jermacāns – nominācijā “Blūds” par to, ka ir labākais šoferis pasaulē, kas “Upītes kultūrtelpas” ļaudis vari aizvest kaut vai uz pašu Mēnesi.

Kā pirmie uzstājās Upītes bērnu folkloras kopas dalībnieki. Folkloras kopa “Upīte” dziedāja dažādos sastāvos, pieaicinot arī kā viesi Arni Slobožaņinu. Andris Slišāns atklāja, ka ir digitalizēti visi Antona Slišāna ieraksti, tie būs pieejami internetā, kad Kate Slišāne sagatavos saturu. Pateicoties visu ierakstu digitalizēšanai, ir atrastas dziesmas, kuras iepriekš folkloras kopa “Upīte” nav dziedājuši. Neparastās kokles skaņas parādīja Edgars Lipors un Ansis Jansons. Upītes svētkos skan ne tikai folkmūzika, bet arī kārtīga rokmūzika, par kuras klātbūtni regulāri parūpējās slavenā grupa “Unknown Artist”, kuras daudziem dalībniekiem pirmos ģitāras akordus ierādījis leģendārās Šķilbēnu pagasta rokgrupas “Karburators” līderis Vilis Cibulis.

Svētki nosvinēti, gaidām nākamo “Gūdi” pasākumu, lai pateiktos vēl kādiem cilvēkiem, informē Vineta Zeltkalne.

Vilhelma Laganovska foto