Kalniete: Ukraina var rēķināties ar Eiropas atbalstu tik ilgi, cik tas būs nepieciešams

Eiropas Parlaments pārliecinošā balsojumā - 507 deputātiem balsojot “par”, 38 “pret” un 26 atturoties – apstiprināja 18 miljardu eiro  lielu finansiālo palīdzību Ukrainai. Eiropas Komisijas sagatavotā priekšlikuma izskatīšanu Eiropas Parlamentā paātrinātā kārtībā virzīja deputāte Sandra Kalniete, kura ir pastāvīgā ziņotāja Ukrainas jautājumos Starptautiskās tirdzniecības komitejā.

Sandra Kalniete, Eiropas Parlamenta deputāte, Eiropas Tautas partijas grupa: "Ukraina jau ir izturējusi 273 dienas šī brutālā kara. Krievija ir pārkāpusi visus iespējamos starptautiskos tiesību aktus, izšaujot 4700 raķešu uz Ukrainas pilsētām un svarīgo infrastruktūru, nogalinot tūkstošiem civiliedzīvotāju. Tomēr Ukrainas tauta vēl nekad nav bijusi tik vienota, un tās armija – tik motivēta turpināt savas valsts atbrīvošanu. Ukrainai ir jāzina, ka tā var rēķināties ar Eiropas atbalstu tik ilgi, cik tas būs nepieciešams."

Atbilstoši Eiropas Komisijas priekšlikumam, Ukrainai 18 miljardi eiro tiek piešķirti kā ilgtermiņa aizdevums ar atvieglotiem noteikumiem un nosacījumu, ka tiks veiktas reformas. Finansējums Ukrainai nepieciešams sabiedrisko pakalpojumu, makroekonomiskās stabilitātes un infrastruktūras atjaunošanas izdevumu segšanai.

Šie 18 miljardi eiro būs stabila, regulāra un prognozējama finansiālā palīdzība – vidēji 1,5 miljardi eiro mēnesī, kas palīdzēs segt ievērojamu daļu no Ukrainas īstermiņa finansējuma vajadzībām 2023. gadam, ko Ukrainas iestādes un Starptautiskais Valūtas fonds lēš no 3 līdz 4 miljardiem eiro ik mēnesi. Esmu gandarīta, ka Eiropas Parlaments atbalstīja manu ziņojumu, kurā lūdzu jautājumu par palīdzības sniegšanu Ukrainai izskatīt steidzamības kārtā,” uzsver deputāte Sandra Kalniete.

Aizdevums, ko ES nodrošinās no finanšu tirgiem, tiks izmaksāts ceturkšņa maksājumos, nodrošinot nepārtrauktību un prognozējamību, kas ir būtiski, lai Ukraina kara apstākļos varētu saglabāt stabilitāti.

-----------

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete pārstāv partiju apvienību JAUNĀ VIENOTĪBA un, pildot doto mandātu darbam Eiropas Parlamentā, strādā Ārlietu un Starptautiskās tirdzniecības komitejās, Drošības un aizsardzības apakškomitejā, kā arī īpašajā komitejā par ārvalstu iejaukšanos Eiropas Savienības demokrātiskajos procesos, tai skaitā plaši izmantojot dezinformāciju. Deputāte aktīvi darbojas Austrumu partnerības ietvaros, lai sekmētu demokrātiskos procesus tādās valstīs kā Ukraina, Moldova, Gruzija un citas.

Eiropas Tautas partijas (ETP) grupa ir lielākā Eiropas Parlamentā kopš 1999.gada. Pašlaik labēji centriskajā politiskajā grupā strādā 178 deputāti no visām ES dalībvalstīm. Nevalstiskās organizācijas “VoteWatch Europe” reitingā Sandra Kalniete ierindota starp 100 ietekmīgākajiem Eiropas Parlamenta deputātiem.

Informāciju sagatavoja: Eiropas Parlamenta deputātes Sandras Kalnietes palīdze Elīna Bīviņa