Krāslavieši šūs tūrisma un militārās teltis

“Nemo” meklē darbiniekus jaunajam izaicinājumam
Krāslavas šūšanas uzņēmums “Nemo” lepojas ar 50 gadus garu vēsturi un daudzām darbinieku paaudzēm un dzimtām. Vieni ar savu darbu šo uzņēmumu popularizēja pašos pirmsākumos, citi jau ir “Nemo” vizītkarte šajā – 21. gadsimtā. Pateicoties SIA “Nemo” īpašnieces un valdes priekšsēdētājas Ingas Zemdegas-Grāpes ierosinājumam, “Vietējā Latgales Avīze” visu gadu stāsta par uzņēmuma cilvēkiem.
Šoreiz Inga Zemdega-Grāpe pastāstīja par “Nemo” jauno izaicinājumu, proti, viņas vadītajā uzņēmumā taps tūrisma un militārās teltis, tas ir kopsadarbības projekts ar zviedru investoriem. 
“Šo brīdi, kad zviedru investori un “Nemo” apvienos spēkus, lai radītu augstas pievienotās vērtības produktus, kuriem Eiropā būs maz konkurentu, varam nosaukt par vēsturisku. Šobrīd mēs šujam modes apģērbu Dānijas, Zviedrijas, Anglijas, Vācijas un citiem pazīstamu zīmolu turētājiem. Taču nevienam nav noslēpums, ka šajā segmentā Āzija ir ilgstoši diktējusi cenu līmeni, kas ir grūti saskaņojams ar Latvijas ražošanas izmaksu dārdzību. Pie tam biežā modeļu maiņa un īsie līguma termiņi attur no lielākām ilgtermiņa investīcijām, kā arī neveicina pietiekami strauju ražības un līdz ar to arī algu kāpumu. Tūrisma un militāro telšu šūšana – tā ir fokusēta ražošana, tas ir nepārtraukts un ilgtermiņa pasūtījums pat divus gadus uz priekšu. Mūsu klienti būs vairāki pasaules līmeņa uzņēmumi ar eksporta tirgiem ASV un pat Japānā. Pieprasījums ir milzīgs,” pastāstīja Inga, un uzsvēra, ka “pasaules aktīvās atpūtas tirgus izaugsme tuvojas 20 % atzīmei, un tiek prognozēts vēl straujāks kāpums nākotnē”. 
Šobrīd cehā, kas atrodas šūšanas uzņēmuma “Nemo” trešajā stāvā, notiek remonts, tur līdz jaunajam gadam uzstādīs zviedru investoru piegādātās modernās, augstu tehnoloģiju šujmašīnas un iekārtas. Teltis taps no augstas kvalitātes speciāli apstrādāta un ļoti dārga materiāla, pēc vairākas desmitgades izstrādātas metodoloģijas, tāpēc notiks šuvēju un brigadieru īpašas apmācības. Līdz 2023. gada maijam tiek plānots radīt vismaz 15 jaunas darbavietas, vēl desmit – līdz gada beigām. Rit pēdējās brigadieru atlases dienas, kuri decembrī jau brauks mācīties uz Igauniju. 
“Nemo” aicina darbā šuvējas, kas par krietni lielāku atalgojumu nekā vidēji nozarē, spētu garantēt sava darba kvalitāti. Vairāk informācijas, piezvanot vai nosūtot Whatsapp ziņu pa tālruni 29208520 (Inga) vai uzrakstot uz e-pasta adresi inga.zemdega@nemosewing.lv 
"Plānojam saglabāt un turpināt attīstīt arī esošo ražošanas cehu ar modes apģērbu un uniformām, kā arī Gulbenes cehu ar specializāciju uz funkcionālajām jakām. Ir arī jaunas idejas un iestrādes, ar ko padalīsimies, kad būs pienācis laiks. Taču attīstības ātrumu ierobežo arvien trūkstošais darbinieku skaits. Inga stāsta: “Ja mūsu būtu divreiz vairāk, pasūtījumi nebūtu problēma, saražotu un eksportētu divreiz vairāk, divreiz vairāk samaksātu valstij nodokļos,” un turpina, “bet esmu nozares entuziasts un ticu, ka mums drīz pievienosies jaunā paaudze, jo nozare pašlaik atgūst elpu, un es redzu ļoti pozitīvu perspektīvu. Turklāt šūšana ir perfekts ražošanas veids tieši reģionālās attīstības saglabāšanai”. 
Inga uzsvēra: “Mēs uzskatām, ka “Nemo” ir mūsdienīgs, stabils uzņēmums, kurš tepat Krāslavā un Latgalē prot un var ražot pasaules līmeņa preces. Turklāt mēs dodam iespēju strādāt Latgales cilvēkiem par labu un stabilu atalgojumu.”  

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto