Sīļukalnā dzied psalmus

3. novembra pasākums, kas pulcēja kuplu apmeklētāju skaitu, sākotnēji tika organizēts kā kopējs bibliotēkas un kultūras nama pasākums, vairāku mērķu vadīts.

Pirmkārt, tā bija visu klātesošo vēlēšanās ar lūgšanām stiprināt tos, kuri mūsu dzimtās ir bijuši tuvi un mīļi, kuru nav līdzās, bet kuru klātbūtnes pieskārienu ikviens ticīgais jūt tik dažādos veidos. Otrkārt, arvien mazāk paliek to cilvēku, kuri var kopt šo tradīciju un mācīt citus. Arī melodijas, kurās tiek dziedāti psalmi dažādu draudžu ietvaros, mēdz atšķirties. Sīļukalnā psalmus dziedājām apkārtnē pazīstamu psalmu dziedātāju Zinaīdas Raģēles un Zintas Bruzgules vadībā. Pasākumā piedalījās arī Vydsmuižas draudzes prāvests Aivars Kursītis. Treškārt, psalmu dziedāšana ir iekļauta Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā un atzīstama par valsts aizsargājamu kultūras mantojumu, kas nododams no paaudzes paaudzē, un mēs vēlējamies to atbalstīt.

Ikviens pasākuma apmeklētājs izjuta gandarījumu par iespēju kopīgi aizlūgt par mirušajiem un izteica vēlēšanos, lai šie novembra psalmu dziedājumi kļūtu par tradīciju.

Pārdomājot pasākumu, var secināt, ka kopā sanākušie satikās, lai lūgtos, lai pieminētu, lai neaizmirstu, lai mācītos…

Sīļukalna bibliotēkas vadītāja Maruta Beča