Kāpēc Preiļu pils parkā atļauj saimniekot bebriem?

Pašvaldībai bebru problēma bija jārisina operatīvāk, uzskata lasītāji
Preiļu pils parkā, ko var uzskatīt par vienu no iecienītākajiem tūrisma un atpūtas galamērķiem Preiļu novadā, daudzus kokus rotā... bebru atstātie “ornamenti” vai nograuztie koki. 

Tāpēc Preiļu muižas kompleksa un parka vadītāja Sanda Čingule uzsāka diskusiju ar Preiļu novada pašvaldības Medību koordinācijas komisiju, kā apturēt bebru visatļautību, taču tā bija “balss tuksnesī”. Tāpēc viņa uzsāka diskusiju sociālajos tīklos, kas bija ilustrēta ar bebru postažas liecībām – fotogrāfijām, uzsverot, ka iedzīvotāji uztraucas, kāpēc Preiļu pils parkā atļauj saimniekot bebriem.

Sanda raksta, ka viņa jau jūnijā lūgusi Preiļu novada pašvaldības Medību koordinācijas komisijai atļaut bebru medīšanu Preiļu parkā un noteikt kārtību, kā var piesaistīt medniekus. Atbildes nebija, tāpēc Preiļu muižas kompleksa un parka komanda pati centusies apturēt bebrus (kokiem uzlikuši metāla sietus utt.), taču parkā aug tūkstošiem koku, visiem sietu nepietiks, un bebru saimes (tās ir vairākas) turpina postīt ainavisko pērli. Tāpēc Sanda šoruden atkal jautāja pašvaldībai, kad Medību koordinācijas komisija lems, kā parku atbrīvot no bebriem, bet mutiskā atbilde bija, ka komisijai nav dokumenta, kas atļautu izsniegt bebru medību atļauju. Vēlāk jau sociālajos tīklos viņa jautāja: “Cik liels bebru postījums ir vajadzīgs, lai komisijai tas šķistu svarīgi un tā sniegtu atļauju rīkoties?” 
Iestarpināšu, ka Sanda Čingule ir uzrakstījusi atlūgumu, un līdz 30. novembrim, kas būs pēdējā darba diena, turpina rosīties Preiļu muižas kompleksā un parkā. 

Gan diskusija, gan mediju interese ir “izkustinājusi vezumu no vietas”, jo Preiļu novada dome 4. novembrī ārkārtas sēdē pieņēma saistošos noteikumus par medībām pilsētā. Tur ir noteiktas zonas Preiļos, tostarp arī Preiļu muižas komplekss un parks, kur ir atļautas medības. Tāpat noteikumos aprunāta kārtība, kā organizēt medības, ja dzīvnieki posta dabu un īpašumus un apdraud cilvēkus. Turpat uzsvērts, ka medības drīkst rīkot, pamatojoties uz Medību likumu un citiem normatīvajiem aktiem, un neapdraudot iedzīvotājus.

Šobrīd pašvaldības šos saistošos noteikumus ir nosūtījusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, un, kā “Vietējai Latgales Avīzei” teica Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns, ministrija tos izskatīs mēneša laikā, un decembra vidū varēs uzsākt bebru medības Preiļos. Tāpat viņš informēja, ka ir uzrunāts medību kolektīvs, kuram medību teritorijas atrodas pie Preiļiem un kas varētu iesaistīties cīņā ar bebriem. Pašvaldība drīkst slēgt līgumu arī ar individuālu mednieku. Lai medības neapdraudētu iedzīvotājus, pašvaldība rosinās izmantot bebru slazdus, savukārt medības ar ieročiem būs atļautas tad, ja nelīdzēs slazdu metode, skaidroja Ārijs Vucāns un pieļāva, ka bebru problēmu izdosies atrisināt līdz medību sezonas beigām, tas ir, līdz 2023. gada 15. aprīlim. 

“Nākamvasar redzēsim, kāds ir rezultāts, un, ja būs nepieciešams, tad bebru medības turpināsies. Zinot, ka bebru populācija apkārt Preiļiem ir liela, varam pieļaut, ka bebri centīsies iekārtoties uz dzīvi Preiļu pils parkā un Preiļupē, un, iespējams, šādi pasākumi būs jāveic regulāri, lai nepieļautu bebru postījumus,” teica Ā. Vucāns.  

Ir apzināts, ka bebri dzīvo Preiļu pils parka Ziemeļu pusē un Preiļupes lejtecē aiz bijušās linu fabrikas.
Tikmēr aptaujātie lasītāji bija vienisprātis, ka pašvaldība bebru problēmu bija jārisina operatīvāk, jo jau izteikti pamanāma ainava ar šīs invazīvās sugas pārstāvju sabojātajiem kokiem, kas nav acīm tīkami un nenāk par labu arī pašam parkam. 

Uzziņai
* Preiļu muižas apbūve ar parku, kas aizņem 47 ha, ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un lielākais pilsētas parks Latvijā. Tur aug aptuveni 25 sugu koki un citi apstādījumi, tostarp dižkoki.
* Bebri ir daļēji ūdenī dzīvojoši grauzēji, kas ar asajiem zobiem nograuž kokus un to zarus, kas ir būvmateriāls viņu aizsprostiem un mājām. Tas veicina gruntsūdens līmeņa celšanos un var izraisīt piegulošās teritorijas pārpurvošanos. Bebru populācija savairojoties var apgrūtināt cilvēku saimniecisko darbību.