Nirzas, Cirmas un Zvirgzdenes ezerā pavairo zivju resursus

Ezeros ielaisti teju 35 000 zandartu mazuļu
Ludzas novadā ir vairāk nekā 100 dažādu ezeru, un, lai tie kļūtu makšķerniekiem, zvejniekiem, kā arī tūristiem pievilcīgāki, šogad ar Zivju fonda atbalstu šeit īstenoti trīs nozīmi projekti. To vidū vairākiem ezeriem izstrādāti zivsaimnieciskās ekspluatācijas noteikumi, iegādāts aprīkojums kontroles pasākumiem, kā arī nupat Nirzas, Cirmas un Zvirgzdenes ezerā ielaisti teju 35 000 zandartu mazuļu.
No diviem līdz trīsdesmit gramiem smagi un kopumā aptuveni 35 000 – tik lieli un tik daudz zandartu mazuļi nupat ielaisti Ludzas novada ezeros. Zandartu skaita palielināšana notika projekta “Zivju resursu pavairošana Nirzas, Cirmas un Zvirgzdenes ezeros” gaitā, stāsta Latgales Reģionālās televīzijas sagatavotajā sižetā.
Aleksandrs Narnickis, Ludzas novada pašvaldības vides inženieris, saka: 
“Kopējais skaits Cirmas ezeram ir 12 500, Zvirgzdenes ezeram – 9500 mazuļu un Nirzas ezeram – 12 500 mazuļu. Esam ezeru zeme, un ir ļoti būtiski palielināt ezeros zivju skaitu, Ludzas novadā ir ļoti attīstījusies makšķerēšana, arī rūpnieciskā zveja. Katru gadu tiek slēgti vairāk nekā 100 līgumi par rūpniecisko zveju ezeros.”
Tieši strauji augošā interese par pašpatēriņa un rūpniecisko zveju ar tīkliem vai murdiem mudināja pieteikt Zivju fondā projektu par zivju resursu palielināšanu. Savukārt, lai uzraudzītu kārtību un kontrolētu zivju nozveju, kā arī aizsargātu dabu, vairākiem ezeriem izveidoti zivsaimnieciskās ekspluatācijas noteikumi, uzlabota materiāli tehniskā bāze un regulāri notiek reidi.”
“Mēs trīs gadus pēc kārtas uzlabojam savu aprīkojumu,” stāsta A. Narnickis. “2020. gadā Ludzas novada pašvaldība ir realizējusi projektu “Ludzas novada ezeru zivju resursu aizsardzības pasākumu īstenošanai nepieciešamā aprīkojuma iegāde”, kura rezultātā ir iegādāta laiva, piekarināms laivas dzinējs, piekabe laivas transportēšanai, drons, sporta kamera, 2021. gadā iegādāts kvadracikls, piekabe kvadracikla transportēšanai un drona papildaprīkojums. Tad vēl papildus šogad iegādājāmies termokameras, binokļus, meža kameras.”
Ludzas novadā pavisam ir vairāk nekā 100 ezeru, un dažāda veida atbalsta programmas pašvaldībā pieejamas arī tūrisma un atpūtas iespēju dažādošanai.
Zvirgzdenes ezera krastā bāzētā uzņēmuma “Atpūta Ludzā” īpašnieks  Dagnis Tihovskis stāsta: “Individuāli šeit ir laivas, SUP dēļi, kubuls, ūdens motocikls. Katru gadu mēģinām kaut ko izdomāt jaunu. Piemēram, tapis jauns plosts, no kura arī šodien ielaidām zivju mazuļus.” 
“Tagad, kad mūsu novads kļuvis daudz lielāks, apvienojoties ar Ciblu, Kārsavu un Zilupi, ezeru skaits arī ir lielāks, tā ka mēs arī turpmākajos gadus plānojam piedalīties Zivju fonda izsludinātajos konkursos, lai arī citus ezerus papildinātu ar zivju mazuļiem,” atzīst Aleksandrs Narnickis.
Paredzēts, ka ar zivsaimniecību saistītie projekti Ludzas novadā jāīsteno līdz šī gada decembrim. To kopējā summa ir vairāk nekā 21 000 eiro, no kā 75 % veido Zivju fonda finansējums, bet pārējo daļu – pašvaldības līdzekļi.

Ludzas novads tiek saukts par Ezeru zemi, te ir attīstīta makšķerēšana un rūpnieciskā zveja. Tāpēc ir būtiski regulāri papildināt zivju krājumus
Aleksandra Narnicka foto