Dzejas diena kopā ar novadnieci Valentīnu Mortukāni

Mežvidu pagasta bibliotēkā Dzejas dienu ietvaros notika tikšanās ar dzejnieci Valentīnu Mortukāni, kad varējām ieklausīties viņas dzejas vārsmās un dzīves redzējumā. Uz pasākumu bija ieradies kupls skaits Valentīnas draugu, radu un atbalstītāju – tuvāku un tālāku viņas dzejas fanu.

Valentīna ir mūsu novadniece, viņas šūpulis kārts Mežvidu pagasta Stiebriniekos. Pirms trim gadiem Valentīnai nāca klajā pirmais dzejas krājums “Ir tagad laiks, kad gribu ieklausīties dvēselē es savā”.

Tagad jau ilgus gadus savu dzīvi dzejniece saista ar skaisto Latgales pilsētu Rēzekni. Arī Rēzeknei veltītas dzejas vārsmas. Valentīna stāsta, ka dzeja rodas pēc ceļojumiem, tikšanās ar draudzenēm un kopīgām pastaigām pa mežu, gar ezeru vai jūru. Tad, kad savās domās var atlaist vaļā darba nopietno ikdienu un būt pati – mežā, pļavā vai pilsētas parkā.

“Es tagad nebaidos būt es pati,” saka Valentīna. “Smieties, kad citi klusē, skumt, kad citi priecājas, darīt to, kas man patīk un aizrauj. Esmu atradusi savu laimes formulu!” stāsta dzejniece.

Valentīna grāmatā ierakstījusi arī daudz personisku pārdzīvojumu un izjūtu, ceļojumu piezīmes un veltījuma dzejoļus saviem vistuvākajiem cilvēkiem: meitai, dēlam, mazdēlam, viņu ģimenēm, draudzenēm. Izjusti piedzīvotā momenti atspoguļoti patiesās, vienkāršās rindās, piemēram, par Elitas Patmalnieces krāsainajām projekcijām Rēzeknē, par Palangā nopirktu mazu glezniņu, kurā gar jūru saulrietā uz velosipēda brauc sieviete, turot virs galvas lietussargu.

“Valentīnas dzeja ir ļoti dvēseliska un siltu emociju piestrāvota. Klausoties viņas stāstījumā, šķiet, tā ir arī mana dzīve, pārdzīvojumi un piedzīvojumi, prieki un skumja nots,” saka dzejas dienas organizatore, Mežvidu bibliotēkas vadītāja Inta Nagla, kura pati ir izdevusi vairākas dzejas grāmatas.

Dzejas vārsmas nomainīja Valentīnas draudzeņu Elzas un Sandras melodiskais dziedājums. Vienam no viņas dzejoļiem “Paldies, ka tu esi…” Valentīnas paziņas meita Guna Kise ir uzrakstījusi melodiju, šī dziesma tika arī atskaņota, un visi klātesošie varēja dziedāt līdz.

Pēcpusdiena jaukā atmosfērā pagāja nemanot. Pēc pasākuma varēja iemalkot tēju un kafiju ar cepumiem, bet Valentīna saviem dzejas faniem dāvināja grāmatas ar savu autogrāfu.

Valentīna Mortukāne ziedu skavās

Intas Naglas foto