Sveicam konkursa “Sējējs 2022” laureātus no Latgales!

Pagājušās nedēļas nogalē tika apbalvoti konkursa “Sējējs 2022” laureāti un veicināšanas balvu ieguvēji, pasakot paldies labākajiem lauksaimniekiem, pārtikas ražotājiem, jaunajiem saimniekiem un zinātniekiem. Lepojamies, ka laureātu vidū ir arī Latgales saimnieki. ZS “Klajumi” no Krāslavas novada godalgoti nominācijā “Ģimene lauku sētā”. Savukārt SIA “Rasa Botanicals” no Līvānu novada un biedrība “Preiļu rajona partnerība” apbalvoti nominācijā “Gada LEADER projekts vietējā rīcības grupā”, bet SIA “IRGK Serviss” no Preiļu novada ieguva veicināšanas balvu nominācijā “Bioloģiskā lauku saimniecība”. Apsveicam!

   

Zemkopības ministrijas rīkotais konkurss “Sējējs” notika jau 29. reizi, nosakot labākos ieguldījumus Latvijas lauku attīstībā un lauksaimniecībā. “Lauki un lauksaimniecība latvietim ir ne tikai iztikas un uzņēmējdarbības avots, bet arī latviskās identitātes un piederības apliecinājums savai zemei. Šodien godinām lauksaimniecības gada balvas “Sējējs 2022” laureātus – Latvijas lauksaimniecības nozares patriotus. Izcilus profesionāļus, kuru degsme un smagais darbs apliecina Latvijas cilvēku spēku, savas zemes mīlestību un atbildību par to, ko darām, lai dzīvotu labākā Latvijā,” apbalvošanas pasākumā atzina Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards.

“Balvas “Sējējs” filozofiskā un praktiskā jēga ir ļoti dziļa – tā ir atzinība mūsu zemes saimniekiem, ar kuriem lepojamies, un reizē balva sevī ietver arī to ideālu, uz kuru mēs ikviens vēlamies tiekties – spēt iesēt labestību, ģimeniskumu, darba tikumu, tradīcijas, dzimtenes mīlestību, vēlmi būt sava likteņa noteicējam. Lauku sēta ir Latvijas mikrokosms. Lauku sētu tīklojums ir tas, kas satur kopā Latvijas zemi. Tajās ir viss, kas iemieso mūsu tautas būtību – mūsu priekšstatus par lietu kārtību, par skaisto, lietderīgo, par attiecībām ar dabu, par tradicionālo ainavu,” atzīmēja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, uzsverot, ka lauku sēta ir ģimenes dzīves emocionālais un saimnieciskais centrs, Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma un mūsu latviskās identitātes daļa.

Balvu “Par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā” saņēma Dr. agr. Daina Kairiša un SIA “Mežacīruļi” īpašnieks Juris Cīrulis. Par “Gada lauku saimniecību” atzīta ZS “Baļļas” no Kuldīgas novada, bet veicināšanas balvas šajā nominācijā saņēma SIA “Zaļpļavnieki” no Tukuma novada un SIA “Zirgaudzētava Kocēni” no Valmieras novada. Kā “Gada uzņēmums pārtikas ražošanā” apbalvots SIA “Dimdiņi” no Gulbenes novads, bet veicināšanas balvas ieguva SIA “Keefa” no Bauskas novada un SIA “Abavas dārzi” no Tukuma novada.

Nominācijā “Ģimene lauku sētā” veicināšanas balvas pasniegtas SIA “Lizagro” no Valmieras novada un ZS “Igaunīši” no Alūksnes novada. Nominācijā “Jaunais veiksmīgais zemnieks” uzvarēja Gatis Atmats, SIA “Atmati” no Ogres novada, bet veicināšanas balvas piešķirtas Raineram Viniarskim, ZS “Boļi” no Jelgavas novada un Ievai Zariņai, ZS “Dūkuļi” no Ventspils novada. Kā “Gada veiksmīgākā kopdarbība” atzīta KS “Latvijas liellops” no Bauskas novada un veicināšanas balvu saņēma LPKS “Piena loģistika” no Valmieras. Nominācijā “Bioloģiskā lauku saimniecība” apbalvoti SIA “Pienjāņi” no Bauskas novada, veicināšanas balvu saņēma arī ZS “Lejas Suces” no Cēsu novada. “Gada LEADER projekts vietējā rīcības grupā” veicināšanas balvas pasniegtas IK “Dabas gardumi” no Mārupes novada un biedrībai “Pierīgas partnerība”, kā arī SIA “Jums garšos” no Dienvidkurzemes novada un biedrībai “Liepājas rajona partnerība”.

Par labāko “Rītdienas Sējēju – mazpulka dalībnieku” atzīta Vendija Volosovska no Daugmales mazpulka “Dzirkstelīte” (mazpulka vadītājas Zinaida Matisone un Zane Miķelsone), bet veicināšanas balvas – Elīnai Ķildai no Jaunpils–Viesatu mazpulka (vadītāja Līga Bierande), un Ričardam Grasim no Aizupes mazpulka “Aizupes Ekopēdiņas” (vadītāja Dace Hercberga).

Savukārt nominācijā “Zinātne praksē un inovācijas” laureāte ir Dr. agr. Ilze Grāvīte ar zinātnisko darbu “Jaunu plūmju šķirņu un inovatīvu audzēšanas tehnoloģiju izstrāde un ieviešana ražošanā”. Veicināšanas balvas saņēma Dr. agr. Arta Kronberga par ieguldīto zinātnisko darbu Latvijas sējas kaņepju audzēšanas un pārstrādes attīstībā, un Dr. agr. Sarmīte Rancāne par promocijas darbu “Augu barības elementu reciklācijas iespējas enerģētisko zālaugu plantācijās”.

Konkursa laureāti saņēma diplomu, naudas balvu un piemiņas statueti, ko radījusi māksliniece Laura Bistrakova, iespaidojoties no izcilā latviešu tēlnieka Kārļa Zemdegas radītā pieminekļa “Sējējs”, kas atrodas Rūjienā. Laureāta nosaukums “Sējējs” ir kļuvis par priekšzīmīga darba apliecinājuma zīmi. Plašāka informācija par konkursu pieejama tīmekļvietnē sejejs.lv.