Sarkaņkalnā skolēniem stāsta par ugunsdrošību mežā

Šonedēļ beidzas meža ugunsnedrošais laikposms, neskatoties uz to, Valsts meža dienests aicina arī turpmāk mežā ievērot ugunsdrošības prasības, jo plaša mēroga ugunsgrēku var izraisīt pat vismazākā dzirkstele. Pamanot meža ugunsgrēku, nekavējoties jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112 un pēc iespējas precīzāk jānorāda notikuma vieta.

Šogad reģistrēti 355 meža ugunsgrēki, tajos izdeguši 220 hektāri meža zemes, no tiem 68,5 hektāri ir jaunaudzes. Pērn tika dzēsts daudz lielāks skaits meža ugunsgrēku, izdega arī lielākas platības. 2021. gadā līdz 12. septembrim bija reģistrēts 441 meža ugunsgrēks ar kopējo uguns skarto platību 503 hektāri, no tiem 111 hektāri bija jaunaudzes.

“Kopumā 2022. gada ugunsnedrošais laikposms vērtējams kā salīdzinoši mierīgs, par to liecina gan ugunsgrēku skaits, gan izdegušās platības. Lai gan vasara bija karsta, pateicoties regulārajiem nokrišņiem, ugunsbīstamība samazinājās,” saka Valsts meža dienesta Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šogad visvairāk meža ugunsgrēku noticis Rīgas un Daugavpils tuvumā. Tas skaidrojams ar to, ka piepilsētu mežos ir liels cilvēku pieplūdums. Vairumā gadījumu meža ugunsgrēki izcēlušies cilvēku neuzmanīgas, neapdomīgas, kā arī ļaunprātīgas rīcības dēļ. Šogad ļaunprātīga dedzināšana konstatēta 17 gadījumos. Tāpat meža ugunsgrēkus izraisījuši zibens spērieni, elektrolīniju īssavienojumi, mehānisko transporta līdzekļu iedarbība u.c.

Lai dažāda vecuma bērni izprastu, kā tiek atklāti un dzēsti meža ugunsgrēki, Valsts meža dienests regulāri piedalās informatīvajos pasākumos. Pagājušajā nedēļā dienesta darbinieki Rēzeknes novada Sarkaņkalnā, kur “Latvijas Finieris” skolēniem rīkoja pasākumu “Zaļā klase”, iepazīstināja bērnus ar meža ugunsdzēsības tehniku. Atļāva arī iekāpt īstā ugunsdzēsēju auto, un iejusties ugunsdzēsēja ādā – uzvilkt ekipējumu un pamēģināt, kā ir darboties ar ūdens šļūteni. Tāpat mežziņi demonstrēja instrumentus, ar kuriem ikdienā strādā mežā, stāstīja bērniem par meža dzīvniekiem, kā atpazīt to pēdas, ragus u.c.