Mazajiem un mājražotājiem – pārtikas produktu kvalitātes konkurss un tirgus

Līdz 12. septembrim ikviens mazais ražotājs un mājražotājs var pieteikt savus izcilos ražojumus trešajam “Novada Garša” pārtikas produktu kvalitātes konkursam, ko rīko Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) sadarbībā ar Pavāru klubu un Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes speciālistiem.

Konkursā produktus var pieteikt astoņās kategorijās: piens un piena produkti (t.sk. kazas un aitas piena produkti), gaļas produkti (t.sk. svaiga), zivju produkti (t.sk. svaigas zivis), ogu, augļu un dārzeņu produkti (t.sk. sulas, dzērieni), maize un miltu izstrādājumi, raudzēti dzērieni (piemēram, vīns, sidrs u.c., gan alkoholiskie, gan bezalkoholiskie dzērieni), medus, inovatīvi/ jaunradīti produkti.

Jau ierasti konkursā var piedalīties tikai Latvijā reģistrēti pārtikas ražotāji, kuru pieteiktā produkta galvenā vai garšu veidojošā izejviela arī audzēta Latvijā. Katrā kategorijā ražotājs var startēt ar trim produktiem.

Produktu klātienes iesniegšana 29. septembrī no plkst. 8.00 līdz 10.00 Hanzas Peronā, Rīgā. Ja pats ražotājs nav plānojis ierasties uz konkursu un ja produkta veids to pieļauj, nedēļu pirms sacensībām savus produktus var nosūtīt ar kurjeru vai pārvadātāju. Konkursam iesniegto produktu vērtēšana notiks 29. septembrī Hanzas peronā, bet uzvarētāju apbalvošana paredzēta 30. septembrī.

Anketa produktu pieteikšanai un konkursa nolikums atrodami tīmekļvietnē novadagarsa.lv. Ražotāju interese par dalību produktu kvalitātes konkursā ik gadu aizvien pieaug. Pirmajā gadā vērtēšanai tika iesniegti 72 produkti, bet pērn – jau 167.

Tāpat mazie ražotāji un mājražotāji var pieteikties Latvijas novadu tirgum, kas notiks 1. oktobrī Hanzas peronā Rīgā un būs kā “Novada Garšas” sezonas kulminācijas pasākums. Tirgošanās notiks no plkst. 11.00 līdz 17.00, piedāvājot arī “laimīgo stundu” no plkst. 16.00 līdz 17.00, kad ražotāju produkcija būs pieejama ar atlaidēm. Svētku tirgum jāpiesakās līdz 17. septembrim, elektroniski aizpildot pieteikuma anketu mājaslapā novadagarsa.lv.

Vasarā “Novada Garšas” pasākumos apmeklētāji balsoja arī par sev tīkamāko ražotāju, nosakot tos trīs saimniekus no katra novada, kurus noteikti varēs sastapt Hanzas peronā. Starp tiem ir arī Latgales uzņēmēji: ZS “Kotiņi” ar graudaugu produktiem, ZS “Obelisk” ar kaņepju produkciju un  ZS “Pumpuri” ar mājas sieriem.