“Rūžeņa” uz Popi aizveda latgaliešu dziesmas

Starptautiskajā folkloras festivālā “Baltica” bija pārstāvēti visi Latgales novadi

6.–10. jūlijs pagāja starptautiskā folkloras festivāla “Baltica 2022” zīmē.

“Vietējā Latgales Avīze” brauca līdzi Naujenes kultūras centra folkloras kopas “Rūžeņa” saimei, lai lūkotu, kā latgaliešu dziesmas skan Kurzemes Popē (Ventspils novads).

Jau rotaļu placī “Koki” (Popes muižas parkā pirms svētku gājiena un lielkoncerta tā paša parka estrādē) iepazīšanās un apdziedāšanas dziesmas skanēja galvenokārt latgaliešu valodā. Tās dziedāja ne tikai “Rūžeņa”, bet arī Rīgas slavenā folkloras draugu kopa “Skandinieki”, Ventspils un tālāko novadu folkloristi. Tāpat lielkoncertā latgaliešu dziesma kā raksti tautiskajā jostā radniecīgi saplūda kopā ar līvu, suitu, ventiņu, krievu, ukraiņu u.c. dziesmām. Turklāt Popē ar savu skanīgo repertuāru ciemojās arī citi Latgales pārstāvji – Augšdaugavas novada kultūras centra “Vārpa” folkloras kopa “Dyrbyni” un biedrības “LgSC” folkloras kopa “Ceidari”.

Kurzemnieki bija sarūpējuši tradicionālo bukstiņputru, kas garās dziesmotās dienas izskaņā tika apēsta ar gardu muti.

Šogad festivālu “Baltica 2022” dažādās Latvijas vietās kuplināja Latgales folkloras kolektīvi “Rūtoj”, “Pelēči”, “Leiči”, “Naktineica”, “Vydsmuiža”, “Vecvārkava”, “Jumaleņa” un “Dzeipurs” (Preiļu novads), “Ceiruleits”, “Rožupes veiri” un “Turki” (Līvānu novads), “Vīteri” (Rēzekne), “Svātra”, “Kupaļinka” (Daugavpils), “Vabaļis”, “Atzola”, “Kolupka” un “Neicgalīši” (Augšdaugavas novads), “Rikava”, “Rateņš”, Rogovkas etnogrāfiskais ansamblis, “Zeiļa”, “Kūzuls”, Lūznavas muižas kadriļu deju kopa, Bērzgales folkloras kopa, Rogovkas etnogrāfiskais ansamblis, “Kolnasāta”, “Mākoņkalns”, “Rāzna”, “Viļuonīši” un “Bolta vīšņa” (Rēzeknes novads), “Ilža”, Baltinavas etnogrāfiskais ansamblis, Medņevas etnogrāfiskais kolektīvs un folkloras kopa “Egle”, Upītes etnogrāfiskais ansamblis, “Upīte”, “Benislava”, “Mežābele”, “Rekavas dzintars”, Baltinavas etnogrāfiskais ansamblis, “Sagša”, Vectilžas “Saime”, “Saivenis”, “Soldāni” un “Olūts” (Balvu novads), “Mārga”, Bozovas etnogrāfiskais ansamblis, Salnavas etnogrāfiskais ansamblis, “Atzele”, “Abrenīte”, Mežvidu folkloras kopa, “Dzeipori”, “Olūti”, “Rīkšova”, Zvirgzdenes “Saime” un “Isnauda”  (Ludzas novads), “Izvoltīši”, “Gaiļupeite”, “Mozī latgalīši”, “Olūteņi”, “Rudzutaka”, “Sovvaļnīki” un “Akmiņeica” (Krāslavas novads).

Folkloras kopas “Rūžeņa” vadītāja Inga Zeile atzina, ka folkloras festivāls “Baltica” ļauj latgaliešu dziesmu, kas sakrāta dzimtajā pagastā vai novadā, iecelt saulītē (lasi – popularizēt) citos Latvijas reģionos vai Lietuvā un Igaunijā (festivāls laiku pa laikam notiek arī tur). 

Folkloras kopa “Rūžeņa” dzied spēļu placī “Koks” Popes muižas parkā

Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto