Sīļukalnā gleznas stāsta par gadalaikiem

Jūnija beigās Sīļukalna centrā bija manāma īpaša rosība. Tika posta apkārtne, domāts scenārijs gaidāmajiem pagasta svētkiem. Patīkama darba kņada notika arī Sīļukalna pārvaldes ēkā un bibliotēkā, kur 1. jūlijā notika Ineses Matisānes pirmās gleznu izstādes “Gadalaiki” atklāšanas svētki.

Pati gleznu autore saka: “Atgriešanās Sīļukalnā pēc 35 gadiem ir ļoti emocionāla. To salīdzinu ar lēnu un mierīgu upi, kas neizžūst, lai kādi ceļi mūs šķirtu. Gadi nāk, un gadi aiziet, bet mūsu bērnu dienu saule silda un mūžam nenoriet.” Sīļukalns ir vieta, kur savu vārdu vairākās sīļukalniešu paaudzēs ierakstījuši arī Ineses vecāki – skolotāji. Tēvs Vladislavs Matisāns bija ilggadējs Sīļukalna pamatskolas direktors (1961.–1985. gads). 13 gadus par skolotāju te strādājusi arī pati Inese, vēlāk mācību un darba gaitas Sīļukalna meiteni aizved uz Viļāniem un Rīgu. Kopš 2001. gada dzīve ir saistīta ar Rīgu, kur darbojusies mediju jomā kā žurnāliste un redaktore. No 2019. gada aktīvi pievērsusies eļļas glezniecībai un nododas šai nodarbei ar lielu aizrautību. Šobrīd mākslas pieredzi un zināšanas papildina gleznotājas Ingemāras Treijas vadītajā studijā “Krāsmute”.

Izstādē “Gadalaiki” ir iemūžināts dabas vitālais spēks un ziedēšanas prieks, tie ir darbi, kurus raksturo pozitīvs spēks un optimisms.

Izstādes atklāšana kopā pulcēja mākslinieces talanta cienītājus, draugus, audzēkņus un bijušos kolēģus. Bija atmiņas un emocionāls baudījums ikvienam apmeklētājam. Uz jautājumu: “Kas veido mākslinieku?”, Inese saka: “Laiks. Vieta. Dzimta. Liktenīgas nejaušības. Viss.”

Izstāde pagasta pārvaldē un Sīļukalna bibliotēkā būs apskatāma visu jūliju.

Sīļukalna bibliotēkas vadītāja Maruta Beča