Preiļos ar izrādi stāstīs par ebrejiem

Notiks holokaustā cietušo ebreju atceres pasākums

7. augustā Preiļos Raiņa bulvārī viesosies Rēzeknes teātra “Joriks” aktieri ar izrādi “Mans kaimiņš ebrejs”. Ar šo muzikāli dokumentālo izrādi Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja saime aicinās atcerēties holokaustā cietušos Preiļu ebrejus.

Muzeja direktore Tekla Bekeša “Vietējai Latgales Avīzei” pastāstīja, ka Preiļos jau 18 gadus holokausta upuru piemiņas pasākums notiek augusta pirmajā svētdienā. Šogad tas ir 7. augusts. Muzeja saime ar Latgales kultūras programmas un Preiļu novada Kultūras un tūrisma pārvaldes, Preiļu kultūras centra finansiālu atbalstu uzaicinājusi ciemos Rēzeknes teātra “Joriks” aktierus ar Mārtiņa Eihes izrādi “Mans kaimiņš ebrejs”, kas saņēma Spēlmaņu nakts balvu un bija nominēta Latgales kultūras gada balvai “Boņuks”. Pasākumu apmeklē dažādu Latvijas novadu un Amerikas un Izraēlas viesi, tostarp solījis ierasties Preiļu novada Goda pilsonis Dāvids Zilbermanis.

“Mārtiņa Eihes izrāde “Mans kaimiņš ebrejs” stāsta par ebreju dzīvi līdz 1941. gadam Rēzeknē un citviet Latgalē. Aktieri lugas ainas izspēlēs dažādās vietās, proti, pie bijušās ebreju skolas, aptiekas, Leļļu karaļvalsts, Pliča mājas un Valsts ieņēmuma dienesta ēkas. Tāpēc lugas apmeklētājiem noorientēties lugas norises vietās palīdzēs gan muzeja ļaudis, gan speciāla karte. Mēs esam lepni, ka Preiļos notiek ebreju piemiņas pasākumi, tepat ir uzstādīts Holokausta upuru memoriāls un piemiņas arka. Paldies Preiļu novada Goda pilsonim Dāvidam Zilbermanim par atbalstu!” teica Tekla Bekeša.

Jāpiebilst, ka pirms izrādes plkst. 14.00 notiks piemiņas brīdis Holokausta upuru memoriālā.

Bet vēl 4. augustā muzeja speciālisti piedāvās ekskursiju “Ebreju Preiļi”, kas būs caurausta ar stāstu par ebrejiem un tradīcijām.

Grāmatā “Es gribētu par kaut ko kļūt...”, kurā apkopotas ebreju meiteņu 1934.–1941. gada dienasgrāmatas, preilēniete Šeina Grama 1941. gada 3. jūlijā raksta: “Jau otro dienu dzīvojam ar vāciešiem. Pirmā diena pagāja mierīgi. Otrajā dienā vācieši uzlauza veikala durvis un visu izlaupīja. Ielauzās sinagogā, izvilka Toras ruļļus un samīdīja tos kājām. Uz citām ielām viņi sarīkoja dažādas nekārtības. Visu laiku braukā vācu autobusi un tanki. Mēs neko nezinām par stāvokli frontē. Mums visiem ir ļoti bail”.

Citus ebreju stāstus varēs uzzināt, 7. augustā apmeklējot izrādi “Mans kaimiņš ebrejs”. 

Kurpes bija atrastas Preiļos ebreju nošaušanas vietā

Dāvids Zilbermanis (centrā) ar vecākiem Minnu un Zālamanu Zilbermaņu linu pieņemšanas punktā (1930. gada beigas)

Foto no Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja krājuma

Egitas Terēzes Jonānes teksts