Cilvēku bezatbildīgas rīcības dēļ mēneša laikā dzēsti jau 106 meža ugunsgrēki

Kopš 2. maija visā Latvijas teritorijā ir izsludināts meža ugunsnedrošais laikposms, kas nozīmē, ka, uzturoties mežā un purvā, ir aizliegta jebkura darbība, kas var izraisīt ugunsgrēku. Diemžēl šajā periodā Valsts meža dienests reģistrējis un dzēsis jau 106 meža ugunsgrēkus. Tajos izdeguši 78 ha meža zemes, no tiem 20 ha – jaunaudzes. Kopumā Latvijā 2022. gadā bijuši 208 meža ugunsgrēki, tajos izdeguši 187 ha, no tiem jaunaudzes – 65 ha.

Plaša uguns nelaime var izcelties no mazas dzirksteles, gan apdraudot iedzīvotāju veselību un dzīvību, gan nodarot kaitējumu videi, gan radot lielus zaudējumus meža īpašniekiem. Joprojām galvenais meža ugunsgrēku izcelšanās iemesls ir cilvēka neapdomīga un bezatbildīga rīcība ar uguni.

Tāpēc Valsts meža dienests atgādina, ka ikvienam iedzīvotājam, uzturoties mežā un purvā, ir aizliegts nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus vai citus priekšmetus; kurināt ugunskurus, izņemot īpaši ierīkotās vietās, kas nepieļauj uguns izplatīšanos ārpus šīs vietas; atstāt ugunskurus bez uzraudzības; dedzināt atkritumus; braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purvu ārpus ceļiem; veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt ugunsgrēku.

Par šo aizliegumu un ierobežojumu neievērošanu var piemērot administratīvo, civiltiesisko un arī kriminālatbildību. Meža izstrādātājiem jāņem vērā, ka cirsmā dedzināt ciršanas atlikumus atļauts tikai ar Valsts meža dienesta ikreizēju rakstisku atļauju. Pamanot meža ugunsgrēku, nekavējoties jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112 un pēc iespējas precīzāk jānorāda ugunsgrēka vieta.

Šī gada lielākais meža ugunsgrēks noticis 22. aprīlī Ādažu novadā, tajā izdega 52,26 ha. Savukārt 15. maijā Valmieras novadā izdega mežs 18,18 ha platībā, pārsvarā jaunaudzes, liecina informācija Valsts meža dienesta mājaslapā vmd.gov.lv.