Vagjū gaļas govju šķirne – dārgākā pasaulē

Mākslīgās apsēklošanas tehniķis Dzintars Rancāns jau iepriekš ir stāstījis par jaunajām govju šķirnēm, ko iesaka audzēt arī Latvijā. Šoreiz viņš saimniekus iepazīstina ar Japānas liellopu gaļas šķirni Vagjū, kuru gaļa ir visdārgākā pasaulē.

Vagjū (Wagyu) ietver sevī četras Japānas govju šķirnes – Japānas Melnā, Japānas Brūnā, Japānas Bezragu, Japānas Šorthorņi. Šīm šķirnēm ir ģenētiski ieprogrammēts augsts gaļas marmorējums (tauku slānīši starp muskuļšķiedrām), un tā satur nepiesātinātos (labos) taukus. Vagjū šķirnes izveidotas Japānā. Gaļa ir ļoti augstvērtīga un ļoti dārga.

Vagjū šķirnes lopi Japānā sastāda 1,74 miljonus galvu, no tiem 96 % aizņem Japānas Melnā, kura izveidota 19. gs., krustojot vietējos dzīvniekus ar Šorthorņiem, Šviciem, Devonas, Simentāles un Airšīras šķirnēm. Japānas Melnā dod visvērtīgāko, garšīgāko un maigāko gaļu.

Japānas Brūnā izveidota, krustojot vietējos lopus ar Simentāles, Devonas, Korejas šķirni. Šīs šķirnes gaļa ir diētiskāka.

Japānas Šorthorņi ir ļoti sena šķirne. Aborigēnie dzīvnieki tika krustoti ar gaļas Šorthorņiem, Airšīriem, Devonas šķirnēm. Dzīvnieki ir tumši sarkani vai palsā krāsā. Japānas Šorthorņiem gaļa nav taukaina un ir ļoti garšīga, pateicoties glutamīnskābei. Japānas Bezragu šķirni izveidoja, vietējos dzīvniekus krustojot ar Aberdīn-Angusiem, un tad – ar Japānas Melnajiem buļļiem. Šī šķirne ir mazāka auguma, dod netreknu, ar aminoskābēm bagātu gaļu.

Vagjū gaļai vēl raksturīgs ir tas, ka tā satur stearīnskābi, kas neietekmē cilvēka holesterīna līmeni. Gaļa – KOBE (komercnosaukums) ir pati augstvērtīgākā, to iegūst no bullīšiem un vēršiem no 9 līdz 30 mēnešu vecumā un ar dzīvsvaru ne vairāk par 470 kg. Dzīvnieku nobarošanā izmanto graudus, rīsus, zaļbarību un alu. Nobarošanas laikā dzīvniekiem ar speciālām ierīcēm masē muskuļus.

Viens kilograms gaļas KOBE Japānā maksā vairākus simtus eiro. Eiropā, Austrālijā un Amerikā audzē Japānas Melno un Brūno šķirni. Bieži tiek izmantota tīršķirnes embriju pārstādīšana jebkurai citai šķirnei. Vagjū skaitās ekstensīva tipa šķirne, gada vecumā sasniedz 370 kg. Vagjū, krustojot ar citām šķirnēm (gan piena, gan gaļas), pēcnācējiem uzlabojas gaļas kvalitāte (izteiktāks marmorējums).